vineri, 9 martie 2012

Top 100 cele mai bune filme


Top 100 cele mai bune film


4068105819 f2e3b20e5b o Top 100 cele mai bune filmeDupa multa munca si ore tastand la tastatura am reusit sa creem acest topic.
 Sunt acele filme pe care noi le apreciem, asa ca nu ne injurati prea tare daca descoperiti lipsa unor creatii pe care voi le considerati indispensabile unui asemenea top. Nu incercati sa schimbati trecutul si sa deveniti tatii nostri, nu toti sunt de parere ca The Godfather este cel mai bun film al tuturor timpurilor. Cititi acest top in tihna, analizati-l si spuneti-ne ce a mers bine si ce nu, vrem sa aflam daca munca noastra a meritat efortul sau a fost doar o ambitie prosteasca de-a noastra.




100. Little Miss Sunshine (2005)

4058978720 70036e8988 Top 100 cele mai bune filmeTuturor ne plac comediile intr-o oarecare masura. Ne uitam la ele pentru ca ne fac sa radem si astfel uitam de grijile cotidiene. Acelasi lucru il face si Little Miss Sunshine care prezinta intr-o maniera cat se poate de amuzanta, printr-un umor negru, comportamentul unei familii intr-o situatie oarecare a vietii. Avandu-i ca protagonisiti pe Abigail BreslinGreg KinnearPaul DanoSteve CarellToni Collette si nu in ultimul rand Alan Arkin, filmul ilustreaza intr-un mod unic povestea unei familii total disfunctionale, aflate in prag de dezbinare, care trebuie sa parcurga o calatorie de peste 1000 de kilometri din Albuquerque pana in Redondo Beach. Pe masura ce intamplarile se succed, aflam incet incet toate secretele pe care aceste personaje emblematice le ascund. Desi unii vad Little Miss Sunshine drept un omagiu adus ratarii, sunt nevoit sa ii contrazic sa sustin faptul ca familia Hoover este formata din personaje exceptionale aflate in situatii exceptionale. O familie de nihilisti indraznesc sa spun, o familie care nu da doi bani pe restul societatii si nici nu lasa impresia ca ar dori sa intre vreodata in normalitate. Din acest motiv vad filmul drept unul memorabil, un film ce ilustreaza o rabufnire de proportii din partea unei familii care este pe punctul de a realiza cel mai bun lucru din viata lor. Istoria se scrie fie ea buna sau rea, fie ca e normal sau anormal. Un film curajos din partea regizorilor Jonathan Dayton si Valerie Faris care se pare ca au reusit sa aduca cel putin un zambet pe fata spectatorului. Little Miss Sunshine se alatura cu succes in categoria filmelor ce nu trebuiesc ratate si totodata prinde ultimul bilet in acest top 100 cele mai bune filme, ambitios incropit de blogul Cineblog.

99. Back to the Future (1985)

4058978608 6d18524406 o Top 100 cele mai bune filmeMichael J. Fox il interpreteaza pe Marty McFly, al carui prieten, Dr. Emmett Brown (Christopher Lloyd) a descoperit o masina a timpului. Masina creata de doctorul ciudat este un DeLorean, o adevarata ‘frumusete’ in acea perioada. Marty ajunge sa foloseasca masina si se intoarce in 1955 unde intervine fara sa vrea in intalnirea dintre parintii sai. El trebuie sa repare mica problema si incearca sa recreeze firul normal al evenimentelor impreuna cu varianta mai tanara a lui Emmett Brown. Back to the Future a devenit in prezent un clasic al anilor ’80 si cred ca filmul este unul cu adevarat special. In contextul anului 1985, regizorulRobert Zemeckis, pe baza unui scenariu marca Bob Gale, aducea pe marile ecrane o comedie foarte reusita, dovada fiind Oscarul castigat la categoria “Cele mai bune efecte speciale”. Imi amintesc si acum prima vizionare a productiei si trebuie sa recunosc ca nu m-a impresionat initial. Aveam si o varsta destul de frageda si nu cunosteam atat de multe despre cinematografia americana. De abia la a treia vizionare am remarcat caracterul original si unic, dar si interpretarile cu adevarat bune ale lui Michael J. Fox si Christopher Lloyd. Fox straluceste prin naivitatea personajului sau, in timp ce Lloyd se remarca prin ‘gandirea sa de geniu necunoscut’. Scenariul este unul foarte reusit, cu multe schimbari de situatie, cu scene amuzante ce dezvolta un umor de calitate. Este un film un pic depasit, dar in orice caz isi merita locul in categoria marilor clasici din anii ’80.

98. Sen to Chihiro no kamikakushi (2001)

4058978538 2b71718dd6 m Top 100 cele mai bune filmeCe frumos ar fi ca viata sa fie un continuu basm, nu? Avem nevoie de basme, de povesti care sa mai topeasca din aceasta rautate pe care societatea moderna o insufla tuturor intr-un mod nebanuit. Combinand o coloana sonora buna cu o poveste exceptionala, emblematicul Hayao Miyazaki aduce in atentia publicului infantil, cat si celui major, un film de animatie de inalta calitate ce se ridica pe cele mai inalte pozitii in tot mai multe topuri in materie de filme. Realizat dupa tehnica manuala a vechilor desene animate asiatice ce au marcat copilariile multora dintre noi, Spirited Away (sau in titlul original Sen to Chihiro no Kamikakushi) pune in lumina reflectoarelor o poveste si nu neaparat o imagine grandioasa asemenea productiilor de calibru ale Dreamworks, Pixar sau Walt Disney. O intreaga conglomerare de vrajitoare, duhuri, fiinte fantastice si mitologice, cat si oameni obisnuiti se perinda prin aceasta poveste extraordinara in care fiecare dintre ele incearca sa acapareze cat mai mult atentia publicului. Chihiro urmeaza sa se mute impreuna cu parintii sai intr-o noua localitate, cand tatal sau se rataceste si ajunge la un tunel. Cei 3 intra neincrezatori, descoperind la celalalt capat o lume fantastica dominata de liniste si armonie. Printr-un eveniment nefast Chihiro isi pierde cel putin temporar parintii si este nevoita sa lucreze drept sclava la o casa de ingrijire a duhurilor. Numele sau este sters, devenind acum Sen. Ea se parcurge un adevarat drum initiatic si duce o lupta asiduua spre a se auto-descoperi si pentru a-si salva parintii transformati acum in porci. Spirited Away va ramane cu siguranta in locurile fruntase ale celor mai bune filme de animatie realizate vreodata.

97. The Matrix (1999)

4058978362 74bdd7e8a3 o Top 100 cele mai bune filmeCine se gandea ca filmul fratilor WachowskiAndy si Larry, se va bucura de atata succes? Imensul val de popularitate inca mai face ravagii prin tarile asiatice si cred ca aceasta isterie va mai continua mult timp. Din trilogia The Matrix in topul nostru intra doar productia din 1999, singura cu adevarat originala si inovatoare. Urmatoarele filme au pus accentul mai mult pe dezvoltarea personajului principal si pe actiunea cat mai spectaculoasa si dinamica. Filmul din 1999 a luat patru premii Oscar si chiar daca categoriile la care a castigat tin mai mult de aspectele tehnice, cu siguranta Keanu Reevesa avut una din cele mai bune interpretari ale carierei sale. Povestea il urmareste pe binecunoscutul Neo, un om aparent mediocru. El este vizitat de Morpheus (Laurence Fishburne), un personaj misterios urmarit de politie care ii arata ce se ascunde in ‘spatele cortinei’. Oamenii sunt sclavii masinariilor si traiesc intr-o lume virtuala, conectati cu totii la un imens sistem neuronal care le da impresia unei realitati false. Trezit in lumea reala Neo descopera ca profetiile il numesc drept “cel ales”, insa de la omul normal si pana la luptatorul temut de masinarii distanta este uriasa. Am apreciat si inca primesc cu multa admiratie ideea aceasta a intregii serii. Nu stiu daca nu a mai fost folosita anterior, dar cu siguranta modul in care a fost transpusa pe marile ecrane este unul cu totul special si unic.

96. Der Himmel über Berlin (1987)

4058978200 0059135d07 o Top 100 cele mai bune filmeWim Wenders este unul dintre marii creatori ai unei cinematografii lirice, iarDer Himmel uber Berlin este punctul in care reuseste sa obtina tot ceea ce are imaginea mai frumos. Daca vom sta sa disecam acest film pe cadre, vom observa ca absolut fiecare imagine din aceasta pelicula merita a fi inramata si asezata pe perete. Se observa un fin simt al compozitiei, cadre nu prea incarcate, dar nici minimaliste, o culoare monocroma care permite evadarea in fantezie. Scenariul spune povestea a doi ingeri din Berlinul de dinainte de caderea zidului. Acestia urmaresc gesturile si gandurile oamenilor din jurul lor pentru ca la apus sa se intalneasca si sa discute despre cele intalnite. Acest scenariu devine prilejul perfect pentru Wim Wenders de a emite idei filosofice despre natura umana si scopul vietii noastre, filmul devenind pentru el o maniera de a explica inexplicabilul. Wenders adopta maniera poetica a lui Yasujiro Ozu, cel caruia ii si dedica filmul. Der Himmel uber Berlin nu este genul de capodopera pe care sa o poti urmari la un interval regulat de timp. Acest film cere meditatie, minte limpede, ochi format pentru acest gen, eventual calit cu putin expresionism german si macar cateva productii marca Akira Kurosawa sau Yasujiro Ozu. Wim Wenders a castigat premiul pentru regie in cadrul festivalului de film de la Cannes, asta dupa ce cu doar trei ani inainte reusise sa obtina un Palme d’Or cu Paris, Texas.

95. The Deer Hunter (1978)

4058236441 6ddb89151c o Top 100 cele mai bune filmeDe fiecare data cand ma uit pe un top cu filme de razboi, The Deer Hunter este acolo sus. Este cert ca nu va putea sa fie vreodata amplasat inaintea unuiApocalypse Now sau The Bridge on the River Kwai, dar este o adevarata capodopera pe care toti cinefilii si-o vor aminti pentru celebra secventa in careRobert De Niro si Christopher Walken joaca ruleta ruseasca sub comanda unor soldati vietnamezi care ii tin ostatici. Rasul acela de rezonanta electrica pe care De Niro il produce este mai haituitor decat imaginea lui Hannibal Lecter vorbind despre deliciile canibale pe care le savura cu un pahar de Chianti. Regizat de Michael CiminoThe Deer Hunter este mai mult un film despre urmarile razboiului, el urmarind incercarea de adaptare in societate a unui soldat provenit dintr-un satuc cu populatie majoritar de origine ruseasca. Robert De Niro si Christopher Walken ne ofera doua prestatii sclipitoare, in timp ce Meryl Streep se face pentru prima data remarcata intr-un rol mic, dar cu adancime. Lungimea de aproape trei ore il face inaccesibil multora, insa nu putem spune ca ne plictisim, pentru ca fiecare scena este un deliciu pentru privirea noastra. Regia lui Michael Cimino combina momente lirice de meditatie filosofica si scene de razboi foarte bine detaliate si pline de suspans, astfel ca rezultatul este unul coplesitor din punct de vedere emotional, dar si artistic.

94. Ed Wood (1994)

4058978052 d41cb07620 o Top 100 cele mai bune filmeNumai Tim Burton s-ar fi putut gandi vreodata la un film biografic despre Edward Wood Jr. Cine este acesta? Un regizor, dar nu unul oarecare, ci cel mai slab care a trait vreodata. Ed Wood, jucat aici in mare stil de Johnny Depp, este autorul celebrului Plan 9 from Outer Space, votat in dese randuri drept cel mai prost film facut vreodata. De fapt acest film este atat de slab incat vestea i s-a dus in randul tuturor cinefililor, asa ca in zilele noastre planeaza un adevarat cult in jurul acestei creatii lipsite de sens. Portretul pe care Tim Burton i-l face lui Ed Wood nu este intr-un ton batjocoritor. Biografia sa este realizata intr-o maniera foarte stilata, alb-negru, iar tonul general al filmului este unul de nostalgie pentru acele timpuri. Tim Burton il evoca si pe marele Bela Lugosi, celebrul interpret al lui Dracula, al carui portret plin de compasiune este realizat de Martin Landau, care a izbutit sa castige si un Oscar pentru turul sau de forta. Tim Burton reuseste sa creeze o simbioza intre comedia amara care reiese din detaliile ciudate din viata lui Ed Wood, precum si din felul sau de a face filme, si drama complexa in care Bela Lugosi este angrenat. Ajuns un actor somer, el nu se mai bucura de celebritatea oferita de rolul lui Dracula, astfel ca accepta sa joace in filmele de categorie Z ale lui Ed Wood, se umileste si renunta la ultima farama de demnitate, devine dependent de droguri si traieste o batranete mizera.

93. Dances with Wolves (1990)

4058977992 aa16e4c146 m Top 100 cele mai bune filmeUn film ce a ramas in istorie prin scena in care Locotenentul Dunbar, un american ce nu mai are nimic de pierdut, danseaza in jurul focului in timp ce lupul fara frica de umanitate il pandeste indeaproape. Regizor, scenarist si nu in ultimul rand actorul principal al acestei productii, Kevin Costner ne indeamna sa ne invingem propriile temeri si sa lasam la o parte propriile convingeri, de cele mai multe ori gresite, si sa ne deschidem atat sufletul cat si mintea catre noi orizonturi. Daca Dunbar a reusit sa ii inteleaga pe bastinasii indieni, amenintati de colonizarea americanilor, si chiar sa isi impuna acelasi mod de viata simplu si sincer al acestora, de ce nu am putea si noi? Acesta pare a fi unul din punctele de intrebare pe care filmul ni-l pune. Si nu doar acest lucru, ci mai ales indrazneala de a critica prin imagini colonizarea atat de glorificata de americani, a reprezentat unul din motivele principale pentru care Dances with Wolves a fost recompensat cu o tolba intreaga de premii: 7 Premii Oscar, 3 Globuri de Aur si nenumarate alte nominalizari. Dunbar, o tipologie umana rar intalnita pe aceasta planeta, are puterea de a construi adevarate comori din nimic: readuce fortul la stralucirea pe care pare ca nu a avut-o nici macar la inceput, “domesticeste” animale salbatice (lupulDoua sosetele) si nu in ultimul rand mentine relatii bune cu indienii, de partea carora va trece in momentul in care este capabil sa le inteleaga modul de viata, intorcand armele catre americani intr-o forma pasnica, facand din Dances with Wolves un clasic printre clasice.

92. Before Sunrise (1995)

4058977942 1eeb67e146 o Top 100 cele mai bune filmeBefore Sunrise este unul dintre cele mai bune filme de dragoste pe care le-am vazut vreodata. In contrast cu tot ceea ce vedem astazi pe ecrane, Richard Linklater ne ofera o poveste in care ajungem sa credem cu adevarat si care nu am vrea sa se termine vreodata. Poate de aceea continuarea aparuta noua ani mai tarziu a fost atat de mult asteptata. Finalul deschis lasat in 1995 i-a facut pe spectatori sa suspine si sa se intrebe daca Celine si Jesse s-au mai intalnit vreodata de atunci. Povestile de dragoste de pe ecranele din ziua de azi sunt atat de puerile si numai adolescentii le mai apreciaza. Before Sunrise este cu totul altceva, o gura de aer proaspat. Filmat in duble lungi si punandu-se accentul pe un dialog exceptional, evenimentele avanseaza natural. Ethan Hawke si Julie Delpy colaboreaza perfect si intre ei se creeaza o legatura stransa care trece dincolo de ecrane. Regizorul pune mare accent pe gestica si privirile pe care cele doua personaje si le arunca, astfel ca spectatorul poate participa la infiriparea povestii de dragoste descifrand de unul singur fiecare astfel de gest. Richard Linklater merita toate aprecierile pentru maniera deosebita in care pune pe picioare acest film, secventele fiind realizate din duble de cate sapte-opt minute filmate direct pe strazile Vienei, astfel ca va dati seama cat de greu a fost ca acest superb film sa fie finalizat.

91. Miller’s Crossing (1990)

4058977834 ec9b3573a8 m Top 100 cele mai bune filmeAnii 90′ au adus cinematografiei o serie de titluri marcante ce aveau ca subiect mafia, amintind dintre acestea pe Goodfellas (1990) si Casino (1995). Razboi in sanul mafiei (Miller’s Crossing) pare sa fie exact opusul acestor doua productii, aducand publicului o cu totul alta imagine asupra mafiotilor fata de cea promovata de marile succese amintite mai sus. Prin intermediul acestui film fratii Coen dau o noua dimensiune genului cinematografic care l-a facut peMartin Scorsese cronicarul numarul unu al lumii interlope. Aici nu mai avem parte de inca o expunere a unei vieti de mafiot si nici ascensiunea pe scara ierarhica a vreunui alt nelegiut imbracat la patru ace. Aici vedem mafia din interior, in fondul sau si nu in forma sa. Miller’s Crossing imbina un scenariu foarte bine gandit, daca nu chiar prea intortocheat pe alocuri, cu un joc actoricesc de exceptie, construindu-se astfel o poveste in care nimic nu este ceea ce pare, iar rivalitatile se ivesc mai din nimic. Tocmai de aceea aveam nevoie de un personaj ca Gabriel Byrne, cel care pare sa fi primit sarcina de a aduce un echilibru in randul mafiei, reducand la tacere pe toti cei care ar dori sa o destabilizeze sau sa o dezbine. Imaginea si scenografia acestui film de exceptie dau o atmosfera unica, una vintage as indrazni sa spun, a unei povesti mafiote ce aminteste de productiilor de acelasi gen ale anilor ’30-’40.

90. Amarcord (1973)

4058977774 12aeeaf751 o Top 100 cele mai bune filmeAmarcord este asemeni unui album care aduna toate imaginile frumoase ale adolescentei, raspandind un aer nostalgic dulce-amarui al unei bucurii trecute.Federico Fellini a luptat mult pentru ca acest film sa prinda viata, fiind alaturi de La strada una dintre peliculele pentru care a facut anumite compromisuri doar pentru a putea avea sansa de a-l produce. Muzica lui Nino Rota se face remarcata inca o data, mai ales ca Amarcord pare a fi dictat de un ritm interior, Fellini exprimandu-se intr-o maniera poetica prin care traduce melancolia si nostalgia specifice copilariei petrecute in oraselul Rimini. Sursa de inspiratie majora pentru stilul si temele abordate de Giuseppe Tornatore multi ani mai tarziu in Nuovo cinema Paradiso si Malena, Amarcord se incadreaza in randul celor sase mari capodopere fellinesti, alaturi de La Strada, La dolce vita, Giulietta degli spiriti, Otto e mezzo si Satyricon. Castigator al premiului Oscar pentru cel mai bun film strain, Amarcord ramane unul dintre cele mai frumoase exercitii de imaginatie ale maestrului italian, totodata un film in care imaginile frumoase te imbata de fericire, Fellini realizand una dintre cele mai frumoase scene pe care le-am vazut vreodata. Fulgi mari de zapada, copii bulgarindu-se, frumoasa Gradisca imbracata in alb si asaltata de adolescentii care o idolatrizeaza, totul incheindu-se cu aparitia unui paun care coboara din cer si isi deschide penajul sub privirile uluite ale celor din jur.

89. The Pianist (2002)

4058977724 96b9dc7118 o Top 100 cele mai bune filmeAm vizionat Lista lui Schindler in urma cu mult timp si pot spune ca este ‘mic copil’ pe langa The Pianist. In ciuda modului dramatic in care sunt prezentate ororile holocaustului si desi filmul lui Steven Spielberg urmareste cu precizie realitatea, nu are acel sentiment de autenticitate si de drama reala. The Pianist, regizat de cunoscutul Roman Polanski, arata adevaratul aspect tragic al destinului evreilor de-a lungul Celui de-al Doilea Razboi Mondial. Povestea este vazuta prin intermediul lui Wladislaw Szpielman (Adrien Brody), un pianist evreu care lucra la un post radio din Varsovia ocupata de fortele naziste. Pe parcurul filmului actiunea urmareste degradarea lumii lui Szpielman: despartirea de familie, existenta limitata. Totul este prezentat din punctul de vedere al pianistului, fapt pentru care The Pianist exceleaza la capitolul veridicitate. Desi sunt unele scene greu de urmarit, acesta este modelul pe care Lista lui Schindlertrebuia sa-l urmeze. Filmul nu judeca pe nimeni, nu face diferente; arata pur si simplu realitatea anilor de razboi. Adrien Brody are o interpretare de exceptie, acesta fiind rolul care l-a propulsat spre celebritate. Cele trei premii Oscar, la categoriile “Cel mai bun actor in rol principal”, “Cea mai buna regizie” si “Cel mai bun scenariu” stau ca dovada a rafinamentului marca Polanski.

88. Dogville (2003)

4058977452 e6b24df9c9 m Top 100 cele mai bune filmeDogville este, din punctul meu de vedere, cea mai mare capodopera a lui Lars von Trier. Filmul contureaza cele mai crude si mai intunecate aspecte ale caraterului uman. Face parte dintr-o trilogie intitulata America – Land of Opportunities si este primul film din aceasta serie. Dogville a fost realizat intr-un studio cu putin decor. Casele sunt delimitate de linii trase cu creta si nu exista pereti, astfel actorii trebuie sa pretinda ca exista decor. In film se prezinta povestea unei tinere pe nume Grace (Nicole Kidman), care fiind urmarita de mafie, ajunge intr-un mic orasel american, Dogville. Dupa multe dezbateri si divergente, locuitorii sunt de acord sa o primeasca in oraselul lor, cu conditia de a-i ajuta in gospodarie. Grace se adapteaza intr-un timp scurt si reuseste sa-i castige pe locuitorii din Dogville de partea ei. Totul pare sa decurga normal timp de cateva saptamani, asta pana cand orasenii isi arata adevarata lor latura. Ei incep sa o tortureze pe Grace fizic si psihic si chiar sa profite de ea in toate modurile posibile. Numele de Dogville este foarte sugestiv; el reflecta caraterul mizerabil al locuitorilor. Acestia sunt niste violatori, profitori, mincinosi, intr-un cuvant, niste caini. Fiecare oras ar trebui sa aiba si propria exceptie. Aici pare sa fie tanarul Tom (Paul Bettany), cel care le sugereaza locuitorilor sa o primeasca in oras. El se indragosteste de Grace si devine astfel singurul ei prieten din Dogville. Se pare totusi ca si el are un defect major. Atunci cand Grace este batjocorita de toti barbatii din Dogville el paraseste orasul, astfel dovedindu-se un las care fuge de probleme. Desi trilogia se intituleaza America – Land of OpportunitiesLars von Trier a mentionat despre caraterul inuman al locuitorilor din Dogville ca nu contureaza caracterul americanilor. El spune ca raul poate inflorii in orice comunitate, atat timp cat situatia este favorabila. A doua parte a trilogiei o reprezinta Manderlay si este un film despre sclavia din Statele Unite.

87. Todo sobre mi madre (1999)

4058977364 9071017260 o Top 100 cele mai bune filmePedro Almodovar a realizat multe filme in cariera sa si inca se incapataneaza sa lanseze periodic noi pelicule, culmea, la fel de bune ca si creatiile tineretii.Todo sobre mi madre este unul dintre acele filme care isi gasesc un loc in adancul sufletului tau, stau acolo o perioada, iar apoi ies la suprafata si te urmaresc. Desi este unul dintre cei mai bine cotati regizori ai Europei, Almodovar nu prea a avut sansa de a fi nominalizat la Oscar. Acest film ii ofera spaniolului prilejul de a tine pentru prima data in mana o statueta aurie. Va mai urma inca un premiu pentru scenariul lui Hable con ella, dar Todo sobre mi madre ramane pelicula in care Almodovar isi aduna toate motivele si temele favorite. Daca s-ar pierde intreaga sa opera in afara de acest superb film, am fi in stare sa ne dam seama de realul talent al regizorului iberic. Cecilia Roth, Penelope Cruz si Marisa Paredes evolueaza in aceasta opera in care Pedro Almodovar isi aduce omagiul femeii si puterii incredibile pe care aceasta o detine. Asemeni poetilor din curentul romantic, spaniolul creeaza un portret al femeii zeificate, ridicate pe un pidestal si la care admiram absolut fiecare detaliu. Penelope Cruz se impune definitiv drept o actrita de viitor, de aici incolo transformandu-se in muza lui Almodovar.

86. Boogie Nights (1997)

4058977300 6a450b6a04 o Top 100 cele mai bune filmePaul Thomas Anderson este unul dintre regizorii care fac parte din generatia VCR, adica cineastii care au invatat sa faca filme uitandu-se la casete video. Alaturi de Quentin Tarantino, el este un exemplu pentru fiecare tanar care doreste sa reuseasca in aceasta lume prin propriile mijloace. Boogie Nightsspune, de asemenea, povestea unui tanar care reuseste prin propriul talent, dar nu in cinematografia serioasa, ci in dulcea lume a pornografiei. Mark Wahlberg face rolul vietii, Burt Reynolds la fel, in timp ce Julianne Moore si Heather Graham se lanseaza puternic datorita acestor partituri foarte sexy. Boogie Nights, tradus la noi ca Jurnalul unei vedete de film porno, nu este doar o cronica a vietii unor actori de filme XXX, ci o fabuloasa fresca a anilor ’70 si ’80 exact asa cum si-i aduc aminte toti: plini de petreceri cu alcool si cocaina, multe neoane, imbracaminte glossy si multa stralucire. Acesta este unul dintre filmele pe care le iubesc mult si pe care le-as putea urmari de cate ori de cate ori. Felul in care personajele isi urmeaza traiectoriile este fascinant. Paul Thomas Anderson lucreaza cu o distributie fenomenala, iar absolut fiecare personaj are parte de o constructie asa cum trebuie, fiecare inzestrat cu probleme specifice, insa lasand impresia ca a ajuns pe drumul cel bun. Anii ’80 aduc cu sine decadenta si fiecare dintre cei care au cunoscut gloria in deceniul precedent invata ca trecutul lasa urme care nu pot fi sterse.

85. The Departed (2006)

4058977260 da53c08037 m Top 100 cele mai bune filmeAvem de-a face aici cu unul dintre cele mai bune thrillere facute vreodata. Un film in care drama se ia de mana cu crima si ofera publicului un spectacol de proportii. Cu o adevarata echipa de vedete, incepand cu Matt DamonLeonardo DiCaprio si terminand cu Jack Nicholson, distributia pare sa completeze un film ce tinde spre perfectiune, un film in care regia, scenariul, muzica si distributia sunt imbinate intr-un mod in care numai un maestru ar fi putut. Acel maestru, sau mai bine spus creierul acestui film, este nimeni altul decat Martin ScorseseThe Departed este un film ce iti starneste o gama larga de sentimente, de la extaz la agonie. Cu un titlu si cu un poster ce ar merita inramat si expus intr-un muzeu, filmul este de-a dreptul magistral. Avem astfel fata in fata un politist si un mafiot care schimba taberele: primul trece de partea mafiei pe cand cel de al doilea se alatura oamenilor legii. Obiectivul? Distrugerea lui Frank Costello si implicit a imperiului mafiot pe care il conduce. Cei doi pioni duc o lupta asidua pentru a-si castiga un loc bun in mediul de care se agata si pentru a obtine increderea mult ravnita. Suntem pusi in fata faptului in momentul in care descoperim ca nu este nici o diferenta intre un mafiot si un politist in momentul in care oricare dintre ei este pus in fata unei arme incarcate. O adevarata lectie de scenaristica in care actiunile se succed intr-un mod ametitor incat cei doi pioni principali ai acestui thirller sunt prinsi la mijloc intr-un razboi pe care sunt nevoiti sa il poarte. Cat de departe vor merge? Vor reusi sa isi pastreze adevarata identitate si in acelasi timp sa aduca informatii pretioase taberei pe care o reprezinta? Aflati acest lucru numai vizionandu-l.

84. Memento (2000)

4058235419 69d890ce90 m Top 100 cele mai bune filmeMemento este unul dintre cele mai interesante filme pe care le-am vazut. A fost regizat de Christopher Nolan (The Dark Knight, The Prestige, Batman Begins). Filmul prezinta povestea unui barbat a carui memorie de scurta durata nu mai poate stoca informatii noi decat pentru putina vreme si astfel nu se mai pot forma noi amintiri. Leonard (Guy Pearce) s-a ales cu aceasta problema a memoriei in urma unui accident in care sotia lui a fost violata si omorata si, in incercarea lui de a o salva, a fost lovit puternic in cap de catre atacator. Ca sa isi razbune sotia, el se foloseste de notite si de indicii pe care si le tatueaza pe corp, deoarece in situatia lui poate uita orice noua informatie. Memento este o rwalizare destul de complicata, as putea spune. Toata actiunea incepe de la ceea ce in mod normal ar trebui sa fie sfarsitul filmului. Astfel ne este prezentat momentul in care Leonard il omoara pe asa-zisul criminal al sotiei sale chiar la inceputul filmului. Apoi actiunea ne duce in trecut si prezinta momentele in care Leonard a aflat noi detalii despre criminal. Filmul este foarte bine gandit. In ciuda disfunctiunii mentale pe care o are, Leonard reuseste sa faca o treaba buna. In schimb, singura greseala l-ar putea duce pe un drum gresit. Filmul este realizat in paralel pe doua secvente. Una color si una alb-negru. Cea alb-negru este in ordine cronologica a faptelor si ne da detalii despre boala de care sufera Leonard. Pentru rolul acestuia a participat la casting si Brad Pitt, dar Guy Pearce a reusit sa il impresioneze in cele din urma pe Christopher Nolan. In ciuda intuitiei mele, foarte bune as putea sa spun, nu am reusit sa prevad finalul filmului, care este absolut genial. Nu am de gand sa vi-l spun, ci va invit sa il descoperiti chiar voi.

83. Det sjunde inseglet (1957)

4058977146 a4ab81d979 o Top 100 cele mai bune filmeIn aceasta capodopera a secolului trecut, Ingmar Bergman creeaza una dintre cele mai interesante metafore cinematografice. Det sjunde inseglet, tradus A saptea pecete, este o poveste amplasata in timpul ciumei si istoriseste evenimentele prin care trece cavalerul Antonius Block (Max von Sydow), reintors in Suedia natala. El provoaca Moartea la un joc de sah in care lupta pentru propria sa viata. O opera de arta desavarsita, A saptea pecete ramane filmul care l-a transformat pe Ingmar Bergman intr-un regizor de rangul intai. Intunecat, complex, controversat, acest film are capacitatea de a-ti transforma complet felul de a percepe lumea. Bergman aduce in discutie teme importante precum viata si moartea, credinta si indoiala, pacatul si pocainta, toate cuprinse in imaginea exceptionala in care domina o simbolistica mitologica imbinata cu cea crestina. Personajul central, cavalerul Antonius Block, este un om care cauta raspunsuri, iar jocul de sah cu moartea are doua taisuri. Victoria i-ar putea aduce detaliile pe care si le doreste, infrangerea i-ar semna moartea, dar si aceasta este tot o forma de cunoastere. Sunt sigur ca acest film ii va face pe multi sa simta repulsie fata de ideile transmise, dar ramane o experienta interesanta pentru orice cinefil si un prilej in plus de a aduce in discutie teme care nu isi vor gasi niciodata un raspuns concret. Spectatorii tineri, obisnuiti cu sunetul produs de revolver si cel al robotilor ultrainteligenti, vor gasi tacerea electrica a acestui film foarte greu de suportat, dar cei care vor urmari pana la capat intreaga desfasurare a actiunii vor fi repede atrasi in intregul univers bergmanian.

82. Into the Wild (2007)

4058977064 c0b1d71221 o Top 100 cele mai bune filmeN-as fi crezut ca Sean Penn ar putea deveni un regizor atat de bun. Into the Wildeste un film care m-a coplesit, m-a atras in mrejele sale si de atunci nu m-a lasat vreodata sa plec. Se potriveste atat de bine cu o parte din ideologia mea si ma determina sa imi doresc un moment de evadare. Inspirat din evenimentele adevarate ale vietii lui Christopher McCandless, Into the Wild este un film care s-a impus drept o capodopera aproape instantaneu. Mergand pe aceeasi linie cu productii ca Five Easy PiecesEasy Rider si Thelma and Louise, productia lui Sean Penn vorbeste despre incercarea unui om de a parasi mediul in care traieste, societatea cu care nu se poate impaca si incercarea acestuia de a gasi niste raspunsuri legate de sensul vietii in salbaticia cruda a peisajului din Alaska. Drumul lui Christopher, care isi ia numele de Alexander Supertramp, este intesat de intalniri cu fel de fel de oameni interesanti, fiecare cu propriile idei despre viata. Into the Wildse recomanda drept un film despre calatorie, dar foarte rapid se transforma intr-o meditatie filosofica profunda. Tanarul Emile Hirsch realizeaza un rol emotionant, in timp ce Hal Holbrook produce interpretarea carierei intr-o partitura secundara extrem de buna. O pelicula de o frumusete rapitoare, in care fiecare cadru surprinde tot ceea ce are natura mai frumos.

81. Le charme discret de la burgeoisie (1972)

4058976988 bdbcbf00e2 m Top 100 cele mai bune filmeFilmele lui Luis Bunuel s-au remarcat intotdeauna prin modul de abordare al unei anumite teme vazuta dintr-o imagine potrivnica. In cazul de fata, regizorul spaniol ataca lumea burgheza. In acest poem oniric si suprarealist, ea apare ca o societate presarata cu vizite nedorite sau neanuntate, petreceri mai mult sau mai putin reusite, nenumarate ipostaze de adulter elegant si alcoolism distins. Burghezia apare ca o lume plata si dominata de plictis, de nenumarate momente statice de tacere. Peste toate acestea troneaza oamenii care compun aceasta societate: personaje ridicole si inconstiente dominate de mediocritate, care traiesc intr-un univers pe care parca nici ele nu il inteleg. Parafrazandu-l pe H. Chapier, pot spune ca Luis Bunuel descrie dineurile intrerupte si repetate de nenumarate ori, foamea pentru bani, falsul respect si dorinta avida de pastrare a puterii intr-un mod amuzant si unic in acelasi timp. Aceasta satira transpunsa printr-un scenariu, regie si imagine imaculata, castiga in 1973 Oscarul pentru cel mai bun film strain si primeste o nominalizare pentru cel mai bun scenariu adaptat. Le charme discret de la bourgeoisie(1972) impreuna cu Cet obscur objet du désir (1977) reprezinta apogeul creational al unui regizor, care, in conceptia unora, este vazut drept cel mai bun regizor din toate timpurile, filmele sale oferind publicului la fiecare vizionare cate un element de noutate ce nu fusese observat anterior.

80. Rear Window (1954)

4058235175 be4cc4e745 o Top 100 cele mai bune filmeDesfasurat intr-un singur decor, acest film de Alfred Hitchcock este o capodopera a genului thriller si o noua lectie de regie lasata drept mostenire noua de catre maestrul britanic al suspansului. Avand piciorul in ghips, fotograful Jefferies (James Stewart) este condamnat la imobilizare totala in propriul sau apartament. Din cand in cand este vizitat de superba sa logodnica, Lisa (Grace Kelly), dar in marea parte a timpului se plictiseste. Aceasta plictiseala il impinge spre fereastra, unde petrece foarte mult timp urmarind scene reale din apartamentele aflate in blocul vecin. Ca intr-un montaj de tip split-screen, in fata sa apar o multime de tipologii si o serie de evenimente. Spectatorul se face partas la acest proces usor voyeuristic si isi doreste sa afle mai mult. Tot urmarind in fiecare zi evenimente desfasurate in aceste apartamente, Jeff ajunge sa creada ca unul dintre cei spionati si-a ucis sotia. Desi nu are dovezi si nimeni nu da crezare teoriilor sale, fotograful incepe sa faca o investigatie de la distanta si pune cap la cap evenimentele pana cand in mintea sa apare un scenariu prea logic ca sa nu fie adevarat. Unul dintre cele mai complexe filme ale lui Hitchcock, Rear Window a deschis multe drumuri pentru cineastii fara resurse, dar dornici de afirmare si a demonstrat ca stilul este cel care conteaza intr-un film, nu bugetul si decorurile somptuoase.

79. La nuit américaine (1973)

4058235111 b7b6611299 o Top 100 cele mai bune filmeV-ati intrebat vreodata dupa ce ati iesit din sala de cinema cat de greu a fost pentru regizor si echipa lui sa transforme o idee intr-un film lung de doua ore?La nuit americaine se poate transforma foarte usor in material didactic pentru studentii de la regie de film, pentru ca Francois Truffaut isi expune in acest film intreaga conceptie despre lumea filmului si maniera sa de a crea cinema adevarat. Scenariul urmareste derularea unor evenimente mai mult sau mai putin fericite din timpul turnarii unui film. Regizorul Ferrand, jucat de Francois Truffaut, trebuie sa raspunda tuturor intrebarilor de pe platou, sa stabileasca anumite costuri, detalii legate de recuzita si machiaj, conflicte pe platou si multe altele. A face un film nu inseamna doar a filma o actiune, procesul de creatie presupune mult mai multe, iar daca nu esti pregatit pentru a infrunta stressul, atunci aceasta meserie ar putea sa nu fie pentru tine. Folosind o distributie formata din nume impozante precum Jacqueline Bisset, Jean-Pierre Leaud si Valentina Cortese, Francois Truffaut realizeaza propriul sau 8½, un film pentru cei indragostiti de cinema. La nuit americaine este filmul fara de care Spielberg nu ar fi ajuns ceea ce este astazi, el marturisind in cateva randuri ca inainte de a incepe productia unei noi pelicule, urmareste de cateva ori aceasta capodopera a lui Truffaut.

78. The Lord of the Rings: The Two Towers (2002)

4058235017 0a89b24f15 o Top 100 cele mai bune filmeFratia Inelului a fost rupta. Boromir este mort, Frodo si Samwise au plecat singuri spre Mordor pentru a distruge inelul. Aragorn, Legolas si Gimli s-au aliat cu Rohan. Insa coruptul vrajitor Saruman, aflat sub influenta puterii Lordului Sauron, a creat o armata de Uruk-hai avand scopul de a distruge omenirea si Pamantul de Mijloc. Rebeliunea impotriva lui Sauron este in crestere o data cu venirea lui Gandalf, despre care se credea a fi mort. The Lord of the Rings este o serie unica, cum sigur nu va mai fi alta de acum inainte. Totul la aceste trei filme tine de perfectiune: de la locatiile de filmare si pana la efectele speciale ce-ti taie rasuflarea. Interpretarile actorilor din rolurile principale sunt sprijinite de o imagine surprinsa in mod unic, fiecare scena avand o norma de dramatism inclusa. Am ales partea doua a trilogiei spre a fi inclusa in top 100 tocmai datorita caracterului decisiv pe care il are filmul din 2002 in intreaga poveste. Aici se contureaza cu adevarat ce are sa urmeze in productia finala. Grandoarea de care se bucura The Two Towers impune un respect din partea publicului si singurul meu regret cu privire la The Lord of the Rings este ca nu am putut viziona seria in cinematografe. The Two Towers este o placere de urmarit in varianta Extended si de abia atunci poti remarca cat de bine se imbina fiecare aspect al scenariului, dar si munca colosala depusa de Peter Jackson. Totul ce tine de The Lord of the Rings tinde spre perfectiune, iar erorile pot fi observate numai de ochiul cu adevarat antrenat in acest scop.

77. Ba wang bie ji (1993)

4058234945 7d05c07c80 o Top 100 cele mai bune filmeBa wang bie ji/Farewell My Concubine este un veritabil festin vizual, unul dintre acele filme carora le ierti intriga nu prea reusita datorita frumusetii fiecarui cadru. Nu este cazul si la filmul lui Kaige Chen, pentru ca de-a lungul celor trei ore nu exista niciun prilej in care spectatorul s-ar putea plictisi. Scenariul bazat pe bestsellerul chinezesc al scriitoarei Lillian Lee este atat o cronica a istoriei Chinei secolului douazeci, cat si o poveste epica despre prietenia a doi barbati, interpreti la opera din Beijing, intre care se interpune o frumoasa femeie. Multi il considera a fi cel mai bun film chinezesc realizat vreodata, cert este ca reuseste sa produca multe scene destul de emotionante chiar si pentru cei care nu au nicio idee despre istoria recenta a Chinei, ocupatia comunista si revolutia culturala. Filmul este construit asemeni unei tragedii clasice, insa fundalul asigura o experienta insufletitoare, observand felul in care se dezvolta China si cum se schimba oamenii. In trei ore Kaige Chen reuseste sa comprime cincizeci si doi de ani de istorie, insa nimic nu pare nelalocul lui. Pentru orice spectator aceasta opera ar trebui sa fie o experienta care sa il urmareasca toata viata, un film la care sa revina ori de cate ori poate, pentru ca nu ai cum sa nu fii atras de drama personajelor bine jucate de actori chinezi de calibru precum Leslie Cheung, Gong Li si Zhang Fengyi. Filmul a cucerit premiul Palme d’Or in anul 1993.

76. Full Metal Jacket (1987)

4058234883 128cee50a8 m Top 100 cele mai bune filmeFilmat in spatiul unei vechi uzine de la marginea Londrei, Full Metal Jacket este un film revelator sectionat in doua parti. In cea dintai suntem martorii unei instructii in care tineri voluntari/inrolati sunt antrenati pentru ceea ce va urma. Sunt instruiti sa ucida, sa se descurce in cele mai grele situatii, sa lucreze ca o echipa. Sunt transformati intr-o adevarata armata de roboti gata de o lupta in care omul nu mai exista, ci doar masinaria pregatita de razboi. In urma acestei adevarate torturi ce se ascunde sub un antrenament intensiv, Pyle, un recrut suprimat de nenumarate ori de catre sergent, cedeaza psihic si se exteriorizeaza in modul cel mai explicit, actiunile sale alcatuind punctul de plecare pentru cea de-a doua parte a filmului, diametral opusa ca atmosfera fata de prima. Cadetii ajung pe front, si anume in Vietnam unde dau piept cu adevaratul razboi, privind ingroziti la soldatii caliti in razboi ce nu se mai pot numi oameni. Un exemplu in acest caz il reprezinta soldatul din elicopter care macelareste din aer o gloata de civili ce fugeau pentru viata lor. Stanley Kubrickdemitizeaza astfel razboiul care este vazut ca un permis liber spre macel, spre curmarea de vieti fara a fi tras la raspundere. Cosmarul proaspetilor soldati se amplifica cu fiecare zi petrecuta pe front. Joker, glumetul de altadata, traieste o profunda criza a costiintei, incercand sa isi inteleaga gesturile pe care razboiul l-a obligat sa le faca. Scenariul si mesajul transmis de aceasta productie fac din Full Metal Jacket mai mult decat un simplu film de razboi.

75. Being John Malkovich (1999)

4058234833 40f80c3a2a o Top 100 cele mai bune filmeUn film unic. Being John Malkovich porneste de la o idee nemaiintalnita pana atunci. Geniul lui Charlie Kaufman iese la rampa si il impune pentru totdeauna drept cel mai original scenarist pe care l-a dat vreodata America. Imaginati-va cum ar fi sa descoperiti un tunel care duce spre mintea lui John Malkovich? Ce ati face? V-ati limita doar la a-i urmari viata sau ati incerca sa il controlati si sa scoateti si niste bani de pe urma sa? Craig, exceptional jucat de un John Cusack intr-o forma de zile mari, este un papusar care tine spectacole pe strada. Banii nu ii ajung, sotia a creat o adevarata gradina zoologica in apartament, asa ca este nevoit sa isi gaseasca un loc de munca adecvat, iar drumul il poarta la LesterCorp, companie aflata la etajul 7 si jumatate al unei impzoante cladiri. La noul loc de munca o cunoaste pe Maxine (Catherine Keener), impreuna cu care va incerca sa monetizeze surpinzatoarea descoperire pe care a facut-o intr-unul din biroruri: un tunel secret care duce in mintea lui John Malkovich. Regizata de Spike Jonze, aceasta este una dintre cele mai inteligente comedii pe care le-am vazut vreodata si respira prin toti porii o originalitate debordanta. Stilul lui Spike Jonze inspira minimalism, se filmeaza de mana, lejer, insa scenariul ingenios al lui Kaufman este pilonul acestei capodopere.

74. Annie Hall (1977)

4058234749 d56fb8db64 o Top 100 cele mai bune filmeIntr-un mediu populat de comedii romantice construite dupa acelasi tipar,Annie Hall se remarca drept cea mai buna creatie a genului. Woody Allenscrie, regizeaza si joaca in aceasta comedie care i-a adus primul Oscar din cariera si i-a impus stilul pe care il va aborda si mai tarziu. Nu stiu cum reuseste, dar dialogurile pe care le scrie Woody sunt mereu naturale, iar perspectiva sa asupra vietii si a relatiilor dintre barbati si femei nu este imbogatita de dragul de a crea un love story perfect. La el nu exista asa ceva, pentru ca nici in viata nu gasim prea des asa ceva. Regizorul american proiecteaza pe ecran relatii in care totul pare sa mearga cum trebuie, dar care isi vor gasi mereu finalul din cauza unuia dintre parteneri. Personajul masculin din Annie Hall, evreul Alvy Singer, este un barbat cuprins de criza varstei de mijloc, cheleste si este dominat de nevroze si un pesimism crunt. Cunoscand-o pe Annie Hall (Diane Keaton), credem ca viata sa a luat-o pe fagasul normal, insa de la un om care vede mereu partea goala a paharului nu n putem astepta la multe schimbari. Asa cum este normal la un film de Woody Allen, scenariul este scris astfel incat nu exista replica pentru care sa gasesti defect, practic ajungand ca la un moment dat sa poti cita absolut fiecare cuvant continut in acest film.

73. Magnolia (1999)

4058976404 3cf4df9f75 o Top 100 cele mai bune filmeIntotdeauna m-a exasperat sa aud ca unora nu le place sau nici macar nu se uita atunci cand vad ca un film dureaza mai mult decat o comedie obisnuita. La fel a fost tratat si Magnolia, multi catalogandu-l mult prea lung si lipsit de sens. Daca Paul Thomas Anderson a considerat ca 3 ore sunt necesare pentru a-si transmite mesajul, atunci trebuie sa ii respectam alegerea. Un film asemenea unui puzzle in care povestile se intretaie dezvaluind si criticand in acelasi timp adevarate caractere si tipologii umane: un bogatas aflat pe patul de moarte care isi doreste o reintalnire cu fiul negat toata viata, jaful esuat al unui simplu vanzator in cautarea danturii perfecte, un interviu plin de venin, un politist macinat de singuratate si in acelasi timp binevoitor, aflat in cautarea unei eventuale partenere de viata, o sotie disperata si un copil de o inteligenta sclipitoare maltratat la propriu de tatal sau care il trimite in diferite concursuri de perspicacitate organizate de o televiziune. Peste toate aceste povesti, expuse intr-un mod cat mai sentimental posibil, se abate o ploaie de broaste pe care multi au incercat sa o intelega. Pentru cei care nu stiau, va anunt ca acea ploaie are implicatii biblice, semnficand mania divina. In final, personajele vor cauta sa dezlege misterul nefast al magnoliei. Distributia filmului este una impresionanta: de la Tom Cruise, care dovedeste adevarate calitati de orator, pana la William H. Macy, a carui interpretare ne aduce aminte de rolul sau din filmul Fargo (1996).

72. Trainspotting (1996)

4058234589 5bdbc93035 o Top 100 cele mai bune filmePot afirma cu siguranta ca productia din 1996 este una dintre cele mai bune din istoria recenta a cinematografiei britanice. Este uimitor modul in care povestea este construita pe o tematica atat de controversata. Situat in Leith si Edinburgh, filmul pune accentul pe tanarul Renton (Ewan McGregor), pe dependenta lui de heroina si relatiile cu prietenii sai ce reprezinta personalitate total diferite. In aceasta lume dezorientata, Renton realizeaza ca prieteniile sale sunt in pericol si astfel incearca sa-si analizeze propria existenta. Trainspotting ne arata modul in care sunt vazute drogurile in cultura moderna. Ne spune cum traiesc cei dependenti, ce viziune au asupra vietilor lor. Motivul pentru care filmul este atat de controversat este strans legat de faptul ca productia oarecum glorifica consumul de droguri, punand in acelasi timp in balanta si consecintele lui. Ewan McGregor are o interpretare de exceptie, insa nu este singurul care exceleaza pe platoul de filmare. Lui i se alatura Kelly MacdonaldRobert Carlyle si multi altii. Trainspottingeste un film ce merita revazut cu fiecare ocazie si in mod clar reprezinta un reper printre filmele cu aceasta tematica.

71. Jaws (1975)

4058976248 f6b60c39dd b Top 100 cele mai bune filmeSpre deosebire de blockbusterele din ziua de astazi, Jaws s-a bucurat de o distributie de exceptie, un regizor unic prin viziunea sa, dar si de un scenariu de nota 10. Mare parte din succesul lui Jaws se datoreaza stilulul lui Steven Spielberg, dar la acest succes se adauga si intepretarile foarte bune ale actorilor. Roy Scheider il joaca pe Martin Brody, realizand un personaj foarte veridic. Robert Shaw se integreaza foarte bine in pielea pescarului Quint, iarRichard Dreyfuss este cercetatorul tanar, entuziastic. Desi in actiune apar numeroase probleme legate de continuitate, montajul este bine realizat si desi rechinul propriu-zis nu-si face aparitia decat dupa jumatate din film, productia ramane atractiva tocmai prin suspansul creat. In ciuda faptului ca se vede de la o posta ca rechinul este fals, trebuie sa remarcam ca filmul venea in contextul anului 1975. Efectele speciale erau inca la inceput si acest aspect se vede din plin; insa nu acesta este punctul forte al Jaws. Productia lui Steven Spielberg a luat 3 premii Oscar si s-a mai bucurat de o nominalizare la acelasi premiu.

70. Reservoir Dogs (1992)

4058976064 fb5eb60b4a o Top 100 cele mai bune filmeRegizorii mari se cunosc de la primul film, iar despre Quentin Tarantino si minunatul sau debut as putea vorbi ore in sir. Urmarind acest film cu atentie iti dai seama ca el anunta iesirea la rampa a unuia dintre cineastii emblematici ai epocii contemporane. Forma scenariului, elipsele, dialogul, scenografia, stilul imaginii, referintele culturale, interpretarile actorilor creeaza un tot unitar care intregeste Reservoir Dogs, cel mai promitator debut pe care l-am vazut vreodata dupa cel al lui Sidney Lumet, 12 Angry Men. Multi ar putea crede ca n-au ce urmari la o productie in care mare parte din actiune are loc intr-un depozit, dar aparentele inseala. Cele mai bun filme au loc in decoruri mici, iar exemplele ar putea curge la nesfarsit. Filmele cu gangsteri au o forma anume, dar Tarantino creeaza o noua forma. Scenariul sau descrie evenimentele premergatoare unui jaf asupra unei case de bijuterii, precum si urmarile, dar trece peste jaful in sine. Prin tehnica flashback-ului aflam cine este in realitatea fiecare personaj in parte si din ce cauza lucrurile nu au mers conform planului. Reservoir isi merita cu prisosinta titlul de capodopera, iar finalul bulversant reprezinta cireasa de pe tort.

69. Fargo (1996)

4058975972 a8ba615ccf m Top 100 cele mai bune filmeSi ca tot aduceam vorba de Fargo in prezentarea altui film din acest top, uite ca a venit si timpul sau. Fargo este o comedie cu accente reci de macabru, in care trecererile de la o stare la alta se fac foarte brusc. Cat de disperat si in acelasi timp cat de prost poti fi incat sa pregatesti rapirea propriei sotii cu scopul de a plati cu recompensa socrului datoriile in care esti bagat pana in gat? Jerry (William H. Macy) este exact acest om, doar ca nu poate face totul de unul singur si se hotaraste sa apeleze la doi dintre cei mai debili, psihopati si trasniti mafioti sau mai bine spus derbedei pe care cinematografia i-a avut vreodata. Cei doi par sa aiba alte planuri, stricandu-le complet pe ale lui Jerry in momentul in care cei doi intalnesc pe drum un cuplu aflat la locul si la momentul total nepotrivit. Desi lasa impresia, gravida fiind, ca este pe punctul de a se frange, politista Marge Gunderson dovedeste tarie de caracter, fiind peste sotul sau in aceasta privinta. Aceasta tarie de caracter si slabiciunea fizica a personajului, fac din el unul emblematic si complex, un personaj ce va decide soarta acestei povesti tragicomice. Fratii Coen contribuie la cladirea cinematografiei mondiale cu un film ilustru, inzestrat cu un scenariu exceptional. Steve Buscemi si Peter Stormare isi intra cu usurinta in pielea personajelor, ramanand pentru multi cinefili acel cuplu de criminali sarit complet de pe fix si imposibil de egalat.

68. Blowup (1966)

4058234141 c2b48a6c5a m Top 100 cele mai bune filmeLa 18 decembrie 1966 avea loc premiera unui nou film marca Michelangelo Antonioni; se intitula BlowUp si datorita calitatii sale excelente din punct de vedere cinematografic avea sa castige cateva luni mai tarziu Palme d’Or-ul la care s-au adaugat multiple nominalizari pentru regie si scenariu la remiile Oscar, BAFTA si Globurile de aur. Se spune despre Blowup ca este cel maiantonionian film al regizorului si in acelasi timp cel mai putin intelectual. Si totusi M. Antonioni isi continua studiul asupra culorii inceput in Il Deserto Rosso (1964), construieste un erou intelectual, lucruri ce fac din aceasta productie una axata atat pe vizual, cat si pe mesajul intelectual transmis. Il avem pe Thomas, un fotograf de moda aflat pe val in anii ’60 care se satura de lumea manechinelor si se decide sa salveze instante statice in natura, conectandu-se astfel la realitatea inconjuratoare. Critica astfel valorile plastice pe care fotografia incepe sa le promoveze cu atata ardoare si se bucura de momentul unei noi descoperiri, aceea de a imortaliza momente dintr-o relatie aflata in prag de colaps. Descopera fara voia sa urme ale unei crime, fapt ce va atrage si spaima spectatorului. Michelangelo Antonioni creeaza o parabola despre efectele dezumanizatoare ale fotografiei. Filmul regizorului italian se distinge prin ambiguitatea situatiei si complexitatea acesteia. Calitatea si contrastul imaginilor ce se succed mentin sporita atentia publicului care va admira fiecare cadru.

67. Alien (1979)

4058975850 cd5c7feafa o Top 100 cele mai bune filmeAu trecut 30 de ani si inca nu se gaseste un film care sa se compare cu productia lui Ridley Scott. Filmele care au urmat, desi au dezvoltat bine povestea si au scenarii reusite, nu au reusit sa surprinda esenta Alien, un clasic science-fiction si unul din cele mai bune productii de acest gen create vreodata. Ca structura Alien este simplu, prezentand cateva persoanje situate intr-un cadru dominat de o bestie extraterestra. Povestea nu este cine stie ce din punct de vedere compozitional, insa per ansamblu sunt dezvoltate alte aspecte. Alien este unul dintre putinele filme in care extraterestrii par naturali, in sensul ca situarea lor in context este perfecta. Acest lucru rezulta si din interpretarile de exceptie, dar si din dialogurile veridice unei situatii de acel gen. Se creeaza un fel de conexiune intre spectatori si personajele de pe ecran, in mare parte si datorita reactiilor foarte naturale ale actorilor, care dupa cum afirmam anterior, nu dau niciun semn ca se afla pe un platou de filmare. Atmosfera din film este una unica, cum probabil am mai vazut la filme gen The Lord of the Rings sau chiar Star Wars. Se mentine un suspans pe tot parcursul filmului si scenariul, prin viziunea lui Scott, dezvolta o adevarata drama umana, aceea a unui echipaj prins intr-un spatiu inchis, izolat. Sentimentul ca moartea poate surveni in orice moment devine un fel de stereotip si pe masura ce actiunea avanseaza sperantele incep sa devina din ce in ce mai vagi pentru echipaj.

66. Jules et Jim (1962)

4058975810 17b7ca3522 o Top 100 cele mai bune filmeAcest film a socat audienta la vremea sa prin subiectul ales de Francois Truffaut. Jules si Jim sunt cei mai buni prieteni, dar Jules se va casatori cu Catherine, apoi va incepe razboiul, iar cei doi prieteni se vor indeparta, insa nu pentru multa vreme. Dupa ce razboiul se incheie, Jim isi viziteaza bunul amic in Austria, acolo unde traieste alaturi de sotia si fiica sa. Catherine il atrage imediat in mreje, iar intre cei doi incepe o relatie pe care sotul femeii o tolereaza. Astfel suntem martorii unui veritabil menage-a-trois zbuciumat care nu se va termina intr-un alt mod decat cel tragic. Jeanne Moreau se afirma drept una dintre cele mai talentate actrite ale acelor timpuri, devenind o adevarata muza pentru Truffaut, care o va mai distribui si in alte roluri din filmele sale. Jules et Jim se va dovedi una dintre cele mai influente opere ale maestrului francez, printre altii, Martin Scorsese amintind ca naratiunea din Goodfellas nu ar fi fost atat de eficienta daca nu ar fi existat precedentul numit Jules et Jim. O poveste de dragoste foarte sincera, insa cu personaje atipice pe care geniul lui Truffaut le face sa para verosimile de la inceput pana la genericul final, montata perfect si filmata intr-o maniera poetica, aceasta este una dintre capodoperele adevarate ale cinematografiei franceze.

65. Stalker (1979)

4058975688 13425cd274 m Top 100 cele mai bune filmeAcest top este intesat de filme controversate ce sunt vazute drept capodopere in opinia unor si luate drept supraapreciate de catre altii. Stalker nu face exceptie si intra in acest clasament pe un loc destul de important. Andrei Tarkovski ne introduce intr-o incursiune in mintea umana. O Zona interzisa de catre autoritati si cunoscuta de catre multi drept un spatiu miraculos, reprezinta motivul central al filmului. Totul graviteaza in jurul sau, in timp ce numeroasele dezbateri pe tema adevarului, frumosului, artei si a muzicii completeaza un scenariu de exceptie al unui mind-fuck movie. Cele trei personaje ale filmului se ascund sub identitati emblematice: Calauza, Scriitorul si Profesorul.Tarkovski se bazeaza pe misterul ambiantei, pe imaginea usor palida si pe fetele imobile ale personajelor pentru a mentine atentia publicului la un nivel ridicat. Pe alocuri duce tensiunea la extrem, mintea spectatorului fiind pur si simplu incoltita de teama unui pericol invizibil si iminent. O forta nebanuita stapaneste aceasta Zona ce se pare a fi locul aterizarii unei nave extraterestre. Nu este scoasa din discutie nici ipoteza conform careia Zona a devenit ceea ce este din cauza unui dezastru ecologic. Adaptat dupa romanul Picnic la marginea drumului, Stalker induce publicul intr-o stare adanca de meditatie pe diferite teme, public ce este martor la drumul initiatic parcurs de Profesor si Scriitor, la capatul caruia se vor autocunoaste.

64. Dial M for Murder (1954)

4058233563 8b3a5f4b5f o Top 100 cele mai bune filmeInspirat de o piesa de teatru scrisa de Frederick Knott, Dial M for Murder se remarca drept o chintesenta procedeelor de suspans marca Alfred Hitchcock. In timp ce Psycho si The Birds se foloseau de elementul soc pentru a crea panica in randul spectatorului, Dial M for Murder se desfasoara ca o drama obisnuita, iar elementul de suspans isi face aparitia fara ca noi sa dam seama. Un complot de crima si avem deja o intriga, un plan perfect pus la punct si avem desfasurarea actiunii. Planul cade, intram in actul doi, asta dupa ce spectatorul trece prin grele momente de teama incercand sa isi dea seama daca eroina va fi sau nu ucisa. Actul doi ne aduce inca un plan, iar spectatorul va trebui sa treaca din nou prin aceleasi emotii. Dial M for Murder a creat sablonul pentru toate filmele despre planuri de crima, beneficiind si de un remake mai putin reusit in 1998, acolo unde Michael Douglas joaca rolul unui afacerist care vrea sa isi ucida sotia. Ma uimeste felul in care Alfred Hitchcock reuseste sa creeze sentimentul de grandoare chiar si intr-un film ieftin precum acesta. Inca o data ajungem la vorbele lui Pier Paolo Pasolini, cel care spunea ca sufletul unui film este stilul. Hitchcock, mai bine decat toti, stie acest lucru si il foloseste mereu in favoarea sa.

63. Morte a Venezia (1971)

4058233513 85560a4ed6 o Top 100 cele mai bune filmeO figura marcanta a neorealismului, Luchino Visconti ne incanta privirea cu inca o capodopera. Alaturi de Amurgul zeilor (1969) şi Ludwig (1972), Morte a Venezia intregeste triumfal Trilogia germana. O drama ce suprinde punctele esentiale ale romanului lui Thomas Mann, introducandu-le intr-o serie de imagini superbe, fapt datorat directorului de imagine Pasqualino DeSantis. Filmul ni-l aduce in prim plan pe Gustav von Aschenbach (Dirk Bogarde), un compozitor ce se zbate intr-o lupta cu sinele, cautand momente de liniste. Tot acest tumult al omului este „plantat” intr-un spatiu al unei Venetii bantuite de holera, undeva prin apropierea anului 1911. Filmul induce o stare de melancolie, atat prin subiectul abordat cat si prin intermediul coloanei sonore alcatuita din cateva piese semnate de Gustav Mahler, din care amintestc doar Simfonia a 5-a. Morte a Venezia este o adevarata lectie de limbaj cinematografic, punand in lumina reflectoarelor un om deznadajduit si in pragul unui colaps emotional. In incursiunile sale meditative se perinda Tadzio, un adolescent de origine poloneza, un adevarat simbol al frumusetii perfecte, cu un aspect androginic, frumusete de care Gustav nu avut niciodata parte, o frumusete dupa care tanjeste. Tadzio devine o obsesie pentru el, acesta fiind totodata motivul pentru care isi prelungeste sejurul intr-un oras al degradarii, un teritoriu amenintat de moarte. Marca de originalitate si expresia talentului lui Luchino Viscontio reprezinta cadrele lungi si detaliate ce imbie la meditatie, portretizarea aristocratiei si frumusetea vazuta ca pericol, avand rolul de a sublinia complexitatea psihologiei umane. Luchino Visconti realizeaza o creatie de mare finete, ajungand la esenta unui roman intr-un fel cum nimeni nu ar fi putut.

62. Kagemusha (1980)

4058975192 b72d7de145 o Top 100 cele mai bune filmeFilmele lui Akira Kurosawa au capacitatea de a te introduce intr-o stare de transa din care cu greu iti revii. Kagemusha este magic, regizorul nipon are o mare libertate de exprimare, transpunand pe ecran niste peisaje de o frumusete rapitoare, precum si una dintre cele mai mari scene de batalie pe care le-am urmarit pana acum. Scenariul este inspirat dintr-o poveste adevarata petrecuta in istoria Japoniei, pe vremea cand societatea era condusa de samurai, iar codurile nescrise de onoare erau respectate cu sfintenie. Productia adusa in America de Francis Ford Coppola ne prezinta evenimentele care duc la disparitia de pe fata pamantului a unui intreg clan de samurai. Dupa ce stapanul grupului Takeda este ranit, iar apoi moare, membrii clanului incearca sa tina secreta aceasta veste, asa ca aduc in locul sau pe cineva care arata intocmai ca maestrul. El este invatat cum sa se comporte, ce fel sa vorbeasca si cum sa manuiasca sabia, dar spionii din celelalte clanuri sunt cu ochii pe evenimentele din sanul samurailor Takeda. Scena bataliei este emotionanta si inaltatoare. Samuraii lupta impotriva unei armate care detine tunuri si pistoale si, desi stiu ca nu au nicio sansa, merg pana la capat. Montajul este realizat astfel incat Kurosawa sa fie sigur ca drama situatiei va fi simtita de absolut oricine fara a cunoaste macar ceva anume despre cultura nipona. Stilul regizorului se remarca printr-o cunostinta perfecta a dozajului cromaticii si a compozitiei imaginii.

61. The Dreamers (2003)

4058975138 614a6276f3 o Top 100 cele mai bune filmePoate ca multi dintre voi nu sunt de acord cu prezenta acestui film in topul acesta. Si eu sunt constient ca nu este cel mai bun film al lui Bernardo Bertolucci, regizor care a creat opere precum Last Tango in Paris si The Last Emperor. Imi place The Dreamers pentru ca iubesc filmele la fel de mult ca si personajele din aceasta pelicula. Imi place The Dreamers pentru faptul ca regizorului nu ii este teama de sexualitate (cum oare sa-i fie teama din moment ce el a scris unul dintre cele mai lipsite de pudoare filme ale istoriei, Last Tango in Paris). Nu pot sa inteleg frica unora de a urmari astfel de filme. Presa este plina de imagini care infatiseaza dive inchipuite, iar tabloidele se vand ca painea calda, insa sunt sigur ca multi dintre cei care au descoperit acest film la televizor au schimbat canalul. Actiunea are loc in timpul demonstratiilor tinerilor francezi din mai 1968, revolta ca care a condus la disparitia conservatorismului si a facut loc liberalismului. Bertolucci abordeaza trei teme deosebit de fragile: politica, sexul si filmele. The Dreamers reuseste sa aduca in discutie si elementele miscarii “mai ’68″, este un omagiu adus cinematografiei, in special filmelor lui Godard, dar abordeaza si problema descatusarii sexuale intr-o maniera cat se poate de realista.

60. Rebel Without a Cause (1955)

4058975060 2804b1f924 m Top 100 cele mai bune filmeAvem de-a face cu unul dintre cele mai non-conformiste filme ale anilor 50′. Punctul cel mai inalt atins de cariera actorului James Dean, a carui viata s-a terminat mult prea devreme. Prin comportamentul sau a inspirat o multime de tineri la acea vreme. Tanarul Jim este unul nelinistit, fara frica de a-si sustine propriile idei si convingeri. El reprezinta motivul pentru care parintii se decid sa se mute in alt oras. Dintr-un simplu betiv cules de politie de pe strazi, este pe punctul de a se transforma intr-un erou idolatrizat si respectat de cei de aceeasi varsta cu el. Cu toate acestea, intra din bucluc in bucluc fara ca sa isi dea seama. El este imaginea unei generatii dornice sa obtina independenta fata de parinti, o generatie de dupa razboi descrisa in detaliu prin intermediul muzicii, dramelor, dorintelor si a modei specifice acelei perioade tulburi.Nicholas Ray puncteaza astfel diferenta tot mai mare dintre generatii, criticand in acelasi timp delincventa juvenila si decadenta morala a tinerilor. Cu cele 3 nominalizari la Oscar pentru cel mai bun actor in rol secundar(Sal Mineo), cea mai buna actrita in rol secundar(Natalie Wood) si pentru cea mai buna poveste transpusa intr-un scenariu, Rebel Without a Cause se inscrie cu succes in randul celor mai bune filme ale anilor 50′, obtinand astfel un loc in Top 100 cele mai bune filme realizat de editorii Cineblog.

59. On The Waterfront (1954)

4058974968 498eb4c84d m Top 100 cele mai bune filmeOn the Waterfront este unul dintre cele mai bune filme regizate de Elia Kazan. Acesta a realizat numeroase capodopere, dintre care as vrea sa le mentionez pe urmatoarele: A Streetcar Named Desire, America, AmericaSplendor in the Grass si Gentleman’s Agreement. Pentru acest film a reusit sa obtina si un Oscar pentru cea mai buna regie. Filmul a fost realizat dupa o serie de povesti adevarate redactate in The New York Sun de catre jurnalistul Malcolm Johnson. Seria de 24 de articole a reusit sa obtina in 1949 si un premiu Pulizer. In rolul principal il avem pe Terry Malloy (Marlon Brando), un tanar docher care si-a incercat norocul in ale boxului, dar nu a avut prea mare succes. Dupa o serie de crime in portul Hoboken din New Jersey, puse la cale de catre mafia locala, Terry impreuna cu Edie Doyle (Eva Marie Saint), sora uneia dintre victime, si preotul Barry (Karl Malden) isi propun sa-i demaste pe infractori. On the Waterfront este un film despre coruptie si despre frica de afirmare. Atunci cand propria viata iti este in pericol sa te razboiesti cu nelegiuitii este un lucru extrem de periculos si de greu. Marlon Brando interpreteaza rolul lui Terry exceptional si reusesta chiar sa obtina un Oscar. Filmul a reusit sa castige 8 Oscaruri, dintre care cele mai notabile sunt: pentru cel mai bun film, pentru cel mai bun actor intr-un rol principal, pentru cel mai bun regizor si pentru cea mai buna actrita intr-un rol secundar. On The Waterfront este un film de referinta atunci cand vorbim despre Elia Kazan, dar si pentru Marlon Brando, filmul reprezentand pentru el inceputul unei cariere promitatoare.

58. Trois couleurs: Rouge (1994)

4058233185 e08a9fa139 o Top 100 cele mai bune filmeTrois couleurs: Rouge pecetluieste Trilogia culorilor inceputa de Albastru(1993) si Alb (1994) a maestrului Krzysztof Kieslowski, trilogie ce abordeaza teme importante pentru societate: ibertate, egalitate si fraternitate. Totodata, acest film reprezinta ultima creatie a marelui regizor inainte ca acesta sa treaca in nefiinta. Acest ultim film ne pune fata in fata cu o problema tot mai des intalnita: trecem pe langa cele mai importante persoane din viata noastra fara ca noi sa putem realiza acest lucru, fie din nepasare sau pur si simplu din neatentie. Valerie, o femeie frumoasa ce isi duce viata de zi cu zi drept manechin, loveste intr-o seara cu masina un caine. Acesta va reprezenta calauza catre judecatorul insingurat si meschin a carui stapan este. Desi relatia lor este rece si ezitanta, Valerie si judecatorul traiesc o experienta unica, in care se leaga o prietenie ce va reprezenta o salvare pentru amandoi. Batranul care inca isi mai asculta conversatiile telefonice ale vecinilor, dar si manechinul atat de plapand si nevinovat starnesc in inimile spectatorilor sentimente de compasiune, mila. Viata este uimitoare, ca si felul in care se leaga aceasta prietenie: magistratul insingurat gaseste puterea sa isi destainuie probleme si amintirile care il macina, in timp ce Valerie, manata de curiozitate, soarbe din priviri fiecare cuvant rostit de acesta. Krzysztof Kieslowski ne arata astfel cat de intamplatoare pot fi lucrurile si ne indeamna sa deschidem ochii si sa ne bucuram de fiecare moment petrecut impreuna cu cei ce ne inconjoara.

57. For a Few Dollars More (1965)

4058233133 1d3f7e64fc o Top 100 cele mai bune filmeAtunci cand a lansat A Fistful of Dollars, in 1964, multi l-au criticat pe Sergio Leone pentru faptul ca a copiat scenariul filmului Yojimbo al lui Akira Kurosawafara a cere acordul. Filmul a avut mare succes oricum, iar asta s-a datorat unei regii de exceptie, unui Clint Eastwood fara greseala si muzicii lui Ennio MorriconeFor a Few Dollars More continua Trilogia dolarilor, iar de aceasta data nu mai avem ce sa ii reprosam lui Leone, care stabileste noi standarde pentru genul western, pe care el insusi le va depasi un an mai tarziu cu The Good, the Bad and the Ugly. Personajul jucat de Clint Eastwood este un justitiar singuratic, fara prieteni si familie, dar care reuseste sa stabileasca relatii cu diversi oameni, dar numai pentru a-si putea servi interesul. Fata de primul film din serie observam o clara evolutie, in special la capitolul scenariu si scenografie, decorurile fiind mult mai ample si permitand o desfasurare a actiunii mult mai complexa. Ennio Morricone este la inaltime si creeaza una dintre cele mai cunoscute coloane sonore, din nou imaginea, montajul si muzica combinandu-se perfect. Umorul caracteristic personajului jucat de Clint Eastwood si regia de inalta clasa scriu o fila importanta in cartea de istorie a cinematografului.

56. Irréversible (2002)

4058233025 12b4ffa576 o Top 100 cele mai bune filmeAm ales Irréversible pentru a face parte din acest top din simplul motiv ca este o experietna unica si care lasa urme adanci, maniera de regie a lui Gaspar Noéfiind nemaiintalnita. La premiera de la Cannes, oamenii au iesit din sala, unii dezgustati, altii avand dureri de cap pricinuite de un sunet de joasa frecventa inserat de regizor pe tot parcursul filmului, miscarile de camera haotice au potentat efectul si mai mult. Structura narativa este asemanatoarei celei dinMemento, adica povestea este spusa in ordinea inversa cronologica. Foarte surprinzator pentru mine a fost faptul ca drama personajelor se accentueaza mult mai mult in acest fel, in contrast cu ritmul care descreste pe masura ce timpul se scurge. Gaspar Noe vorbeste despre societatea contemporana in care oamenii sunt indepartati si nimanui nu ii pasa de nimeni. Alexandra (Monica Bellucci) si Marcus (Vincent Cassel) sunt impreuna si par sa se iubeasca, iar pentru frumoasa femeie nu pare sa conteze atat de mult felul de a fi al iubitului ei, insa atunci cand acesta depaseste masura la o petrecere si se imbata in ultimul hal, ea pleaca suparata. Intr-un pasaj din Paris, ea este prinsa de un proxenet si violata, apoi lovita pana la desfigurare. Marcus isi revine din betie si pleaca in cautarea celui vinovat, il gaseste, iar prietenul sau il ucide. Filmul incepe cu scena incredibil de violenta din clubul de homosexuali in care se petrece monstruoasa crima si continua cu evenimentele dinainte pana in clipa in care aflam cum a inceput relatia celor doi. Finalul simplu impresioneaza prin mesajul care ar putea descrie intreaga pelicula: “Timpul le va distruge pe toate.”

55. The Sting (1973)

4058232933 d72d815709 o Top 100 cele mai bune filmeUn film fabulos. Asa poate fi catalogat The Sting, un film in regia lui George Roy Hill. Plasata in timpul marii crize economice din anii 30′, povestea ne prezinta o desfasurare de forte in materie de furt si inselaciune. Un film ce prezinta in detaliu, intr-un mod hilar, arta de a fura. Avem de-a face cu duetul memorabil format din Robert Redford si Paul Newman, care interpreteaza rolul a doi hoti priceputi ce isi unesc fortele pentru a organiza un scam de proportii. Acesti doi mari actori isi joaca rolul cu o lejeritate de necrezut, contribuind la crearea unei atmosfere scaldate in nepasare si dependente de soarta, de intamplare, impreuna cu scenariul deosebit al lui David S. Ward. Recompensat cu o caruta de premii, din care mentionam cateva din cele 7 Oscaruri castigate: cel mai bun film, cea mai buna regie, cel mai bun montaj. The Sting se remarca printr-o poveste aparent simpla insa transpusa in imagini cu o adevarata maiestrie: un hot destul de priceput apeleaza la un altul mai batran si mai experimentat pentru a pune la cale un jaf. Desi nu toate merg cum ar trebui, se dovedeste ca cei doi formeaza o echipa exceptionala, a carui plan da toate semnele ca va fi un succes. Pe langa aceste lucruri, si soundtrackul se face remarcat, contribuind si el la crearea unei atmosfere unice.

54. Platoon (1986)

4058974536 a9830253a7 o Top 100 cele mai bune filmeChiar daca Oliver Stone a fost acuzat de faptul ca a deformat adevarul istoric in filmele sale, acestea raman in picioare si dupa atatia ani datorita mesajului pregnant pe care il detin. Si Platoon si Born on the Fourth of July sunt filme care isi trag esenta din propria experienta din Vietnam traita de Oliver Stone, astfel ca mi se pare normal ca privirea regizorului asupra evenimentelor sa fie mai putin obiectiva, caci razboiul pe care il vede un soldat difera cu mult de ceea ce simt cei aflati departe. Spunand povestea unui tanar militar (jucat de un Charlie Sheen foarte talentat) care ajunge in Vietnam si urmareste ororile si intreg peisajul devastator, pierzandu-si patriotismul care l-a determinat sa intre in acest razboi. Platoon este un superb studiu de tipologii angrenate in conflicte armate. Willem Dafoe face unul din rolurile sale marcante, iar Tom Berengerofera cea mai buna interpretare a carierei. Stilul regizoral al lui Stone este foarte bombastic, el socand prin ororile prezentate, dar imprimand si o nota de patetism in anumite secvente, marcant este momentul in care sergentul Elias isi ridica mainile spre divinitate fiind secerat de gloantele inamicilor.

53. Gone with the Wind (1939)

4058232775 25dc6850e4 o Top 100 cele mai bune filmeGone with the Wind este un clasic care inca mai face senzatie printre cinefili. Scarlett O’Hara (Vivien Leigh) este o tanara femeie care este indragostita de Ashley Wilkes (Leslie Howard). Singura problema este ca Ashley se casatoreste cu o alta femeie, Melanie Hamilton (Olivia de Havilland). Apoi mai este si Rhett Butler (Clark Gable), care este indragostit de Scarlett si ajunge in cele din urma sa se casatoreasca cu ea, devenind cel de-al treilea ei sot. Povestea in sine este un pic exagerata. Clark Gable interpreteaza cu succes un personaj misterios, un barbat in sensul propriu al cuvantului. Vivien Leighconstruieste un personaj ce traieste o schimbare de personalitate pe parcursul actiunii. Olivia de Havilland se remarca si ea alaturi de distributia de exceptie. Povestea este simpla, dar distributia este cea care face diferenta. Este cu siguranta un film care a facut istorie si merita sa fie in topul celor mai bune productii create vreodata. Productia te face sa te implici in dramele personajelor si macar din acest punct de vedere ar trebui sa reprezinta un punct de reper pentru producatorii din ziua de astazi.

52. Blade Runner (1982)

4058232693 8788d90def o Top 100 cele mai bune filmeFilmul ni-l prezinta pe politistul Deckard a carui ocupatie este vanarea de replicanti. Un incident se produce in spatiu si pe Pamant ajung patru “renegati”. Deckard primeste misiunea de a-i gasi si de a-i distruge. In acest moment se contureaza conflictul interior al replicantilor, care incearca sa fie cat mai umani si in acelasi timp a oamenilor, care incearca sa actioneze cat mai mecanic, lucru ce ingroseaza complexitatea filmului, demonstrand ca este cu mult mai mult decat o simpla poveste detectiva. Pe langa vanatoarea propriu-zisa a celor patru mai intervine si ce-a de a cincea, in care este implicata Rachel, un replicant mult mai avansat si mai greu de deosebit, care, spre deosebire de ceilalti, are amintiri si este capabila de a avea sentimente. Modul in care este abordat acest conflict psihologic lasa oarecum in umbra efectele speciale folosite care sunt foarte importante intr-un film SF. Si ca tot veni vorba de efecte si imagine trebuie sa recunosc ca acestea sunt foarte bine facute mai ales pentru anul 1982.Din punctul de vedere al suspansului, Blade Runner nu exceleaza insa se descurca indeajuns de bine pentru a atrage atentia spectatorului. Dar poate ca la acest capitol a contribuit si Harrison Ford, care a fost acuzat ca a jucat destul de prost rolul lui Deckard, lucru cu care eu insa nu sunt de acord. De apreciat este si interpretarea foarte buna a actritei Sean Young, cea care joaca rolul replicantei Rachel.

51. Raging Bull (1980)

4058974328 792669abac o Top 100 cele mai bune filmePutini si-ar fi imaginat ca viata lui Jake LaMotta ar fi putut deveni un film atat de reusit. Insusi Martin Scorsese marturisea ca lectura cartii a fost foarte neplacuta, pentru ca aceasta era scrisa intr-o maniera foarte slaba, insa a fost atras imediat de tipologia personajului, un boxer pentru care violenta este modalitatea de a-si castiga existenta, dar a carui viata este distrusa de incapacitatea de a a-si infrana instinctele violente. Raging Bull nu este un film despre box, nu are o poveste motivationala precum cea din Rocky, este un portret sincer al unui om care regreta pacatele tineretii. Robert De Niro realizeaza unul dintre cele mai apreciate roluri ale sale, reusind sa cucereasca cel de-al doilea premiu Oscar din cariera. O drama inchegata si cu personaje minunat construite, filmul lui Martin Scorsese urmareste viata lui Jake LaMotta pe doua planuri: cariera si viata personala. Remarcandu-se drept un boxer masiv si puternic, el ajunge sa emita pretentii la titlul mondial si va reusi sa il si castige, insa violenta din ring nu poate fi stapanita si in afara acestuia, astfel ca toti cei din jurul sau vor avea de suferit. Din nou De Niro apare in rolul barbatului incapabil sa relationeze cu femeile, suferind de o teama care se manifesta prin gesturi condamnabile. Scenele de box sunt foarte dure, camera fiind aproape de chipurile boxerilor, sangele vazut pe alb-negru reusind sa fie mult mai convingator decat in mod normal. De Niro isi merita Oscarul, mai ales pentru faptul ca a facut sacrificiul de a se ingrasa doar pentru a filma scena finala. Raging Bull este dificil de urmarit, dar nu din cauza violentei, ci a personajului central, care sufera o dezumanizare treptata.

50. Y tu mamá también (2001)

4058232527 e188c822c2 o Top 100 cele mai bune filmeFilmul scris de fratii Cuaron, Carlos si Alfonso, a fost o mare revelatie pentru mine la vremea la care l-am vizionat. Atunci mi-am dat seama ca nu are rost sa ne ferim de sex in filme, pentru ca, la urma urmei, este o parte esentiala a existentei umane si nu este necesar sa vorbim pe ascuns despre acest subiect. Regizat de Alfonso Cuaron, acest film il aduce in atentia Academiei Americane de Film, care il nominalizeaza la Oscar pentru scenariul scris impreuna cu fratele sau. Doi prieteni, Julio (Gael Garcia Bernal) si Tenoch (Diego Luna), sunt lasati in Mexic de catre prietenele lor, care pleaca in Europa intr-o excursie. Pentru ca este vara si se plictisesc teribil, cei doi se pun de acord sa o atraga pe sotia varului lui Tenoch, o femeie trecuta de treizeci de ani, cu experienta si destul de atragatoare, intr-o calatorie la mare, intr-un loc pe care il inventeaza doar de dragul a o determina pe frumoasa femeie sa ii insoteasca. Pentru ca are probleme mari cu sotul, Luisa (Maribel Verdu) accepta invitatia baietilor si porneste la drum cu acestia. Este clar pentru toti ca intreaga excursie se va transforma in prilej de noi descoperiri sexuale pentru cei doi tineri, iar Luisa va incerca sa uite de tot si se va bucura de fiecare moment. Cuaron nu trece in niciun moment granita spre pornografie si filmeaza scenele fierbinti cu mare stil, dar fara sa se ascunda dupa perdea, filmul fiind foarte bine pus la punct la capitolul estetica. Naratiunea din voice-over aduce multe detalii interesante actiunii si ambaleaza povestea ca pe un roman bine scris.

49. Hable con ella (2002)

4058232473 b13d2235f5 o Top 100 cele mai bune filmePedro Almodovar face filme inca din anii ’80 si le-am vazut pe toate, iar de fiecare data am fost fermecat de detaliile pe care scenariile sale le contin, insa niciun alt film de-al sau nu ar putea fi comparat cu inventivitatea de care da dovada in Hable con ella, un film influent pentru Quentin Tarantino si o parte din povestea din Kill Bill. Multi il caracterizeaza pe cineastul spaniol ca fiind un pervers care isi expune fanteziile pe pelicula pentru a nu le uita, insa prea putini vad adevarata arta din spatele povestilor sale atat de controversate si care depasesc limita normalului. Luati Hable con ella drept exemplu. Scenariul vorbeste despre voyeurismul dus la extrem. Un asistent medical se indragosteste de o balerina si o urmareste in fiecare zi. Dupa un accident, aceasta intra in coma si este internata la spitalul unde lucreaza Benigno (Javier Camara), acesta fiind desemnat asistentul ei. Iubind-o in continuare, el va incepe sa intretina raporturi sexuale cu pacienta aflata in coma, virgina pe deasupra, astfel ca la urmatorul examen medical se vor constata nereguli care il vor aduce pe barbat in fata unor acuzatii grave. Cel de-al doilea plan al naratiunii urmareste drama unui barbat care isi supravegheaza iubita in spital, si ea aflata in coma. Cele doua fire ale povestii se vor uni atunci cand cele doua personaje masculine vor intra in contact si vor deveni prieteni. Pedro Almodovar s-a remarcat pana acum prin faptul ca a scris roluri feminine foarte importante, el fiind considerat chiar un regizor bun pentru femei. De aceasta data personajele feminine nu mai detin partile principale, spaniolul indreptandu-si atentia asupra unei drame traite de doi barbati incompleti sufleteste.

48. All That Jazz (1979)

4058232401 5de263479d o Top 100 cele mai bune filmeAll That Jazz este un remake muzical dupa filmul lui Federico Fellini, Otto e mezzoBob Fosse a creat acest film intr-un moment in care trecea printr-o criza a creatiei, la fel ca si maestrul italian in momentul realizarii capodoperei sale. Cand am vizonat prima oara acest musical nu stiam acest fapt, mai exact nici macar nu vazusem Otto e mezzo, insa gustul pe care mi l-a lasat s-a regasit mai tarziu si dupa pelicula lui Fellini. Roy Scheider se afla in rolul principal, cel al unui regizor de pe Broadway, care tocmai a terminat un film si se pregateste pentru o piesa de teatru foarte dificil de pus in scena. Filmul urmareste viata lui Joe Gideon din perspectiva unui dialog pe care acesta il intretine cu moartea, pus in fata regretelor si momentelor dificile pe care le-a avut. Afemeiat, dependent de pastile, avand o viata activa dezordonata, Joe si-a batut joc de casnicia sa, iar acum trebuie sa faca fata recenziilor negative de care se bucura filmul sau, este pus in pozitia de a nu-si regasi stilul in timpul pregatirii noului spectacol, iar apoi are o cadere nervoasa care ii va aduce si sfarsitul. Musicalul lui Bob Fosse nu este doar un film sclipitor cu decoruri grandioase, ci o poveste intesata de metafore si o incercare de a raspunde mai multor dileme cu care se confrunta orice creator, nu numai cel de teatru si de film. Moartea este imaginata drept un show de divertisment in care unicul invitat este Joe, iar in public asista toti cei care l-au cunoscut in aceasta viata, el luandu-si adio de la toti prin cantecul “Gooodbye, my life, goodbye!”, iar replica “It’s showtime” ramane marcanta.

47.The Apartment(1960)

4058232345 febe796852 o Top 100 cele mai bune filmeThe Apartment este o transparenta critica a sistemului, un film care arata discrepantele ierarhiilor sociale intre simpli angajati si patroni. Productia este unul dintre cele mai indraznete filme ale vremii, criticand multe lucruri pe care societatea le considera tabu. Calvin Clifford ‘C.C.’ Baxter este un simplu angajat la o mare firma de asigurari din New York si care, la fel ca ceilalti, isi doreste sa urce pe scara ierarhica. Insa sub masca de simplu functionar descoperim un “tip de treaba” care isi atrage simpatia superiorilor punandu-le la dispozitie apartamentul sau pentru ca ei sa aiba unde isi face de cap cu amantele. Este atat de solicitat incat are nevoie de un carnetel in care sa ii programeze si sa nu uite pe nimeni. Pe langa faptul ca are de dat explicatii vecinilor pentru zgomotele si petrecerile din fiecare noapte, el e nevoit sa stea pe strazi si sa se multumeasca cu asta. Regia filmului este extraordinara, Billy Wilder dovedind o adevarata maiestrie in a face din Baxter un simplu angajat, un nimeni, prin intermediul acelor cadre in care sunt filmati toti functionarii lucrand intr-o liniste ca de mormant in acele hale imense pline de birouri stramte. Pe langa acestia fiind birourile sefilor care ii pazesc ca niste caini. Jack Lemmon, un adevarat maestru al comediilor,  incanta publicul ca de fiecare data. Alaturi de el “defileaza” Shirley MacLaine, o actrita ce avea sa fie distinsa mai tarziu cu premiul Oscar pentru prestatia din Terms of Endearment (1983). Pe langa ei se perinda si Fred MacMurray, cel care joaca rolul sefului ce nu rateaza nici o ocazie sa isi arate superioritatea fata de Baxter.

46.The Usual Suspects (1995)

4058232289 997349ffb0 m Top 100 cele mai bune filmeFrumusetea acestui film consta tocmai in faptul ca incepe cu sfarsitul, iar pe parcursul celor 106 minute avem parte de o derulare inapoi in timp a evenimentelor lucru ce nu face altceva decat sa mentina suspansul. Dupa o explozie pe un vas in port, singurul martor este chemat sa prezinte anchetatorilor ce a vazut si ce anume a dus la acel incident. Verbal ne duce inapoi in timp chiar la punctul de plecare al intregii actiuni. O deturnare a unui camion de politie cu arme, duce la anchetarea a cinci infractori cunoscuti din New York. Totul pare o banalitate la inceput, ei fiind deja suspecti obisnuiti luati in vizor la orice nelegiure ce se produce prin zona. Acestia sunt Michael McManus, Dean Keaton- un fost politist devenit infractor, Fred Fenster, Todd Hockney si Roger ‘Verbal’ Kint. Insa, intreaga actiune e, de fapt, o diversiune pentru a distrage atentia politiei de la un important “hold-up” in pregatire. Cei cinci pregatesc marea lovitura, fortati de imprejurari si de avocatul terifiantului Keyser Soze, cel de la care toti cinci au furat fara sa isi dea seama.The Usual Suspects este un thriller in adevaratul sens al cuvantului, tot filmul te intrebi cine este defapt vinovatul iar cand crezi ca ai elucidat misterul apare un factor perturbator care iti da peste cap ceea ce credeai anterior. Din acest motiv consider ca filmul este fabulos, iar interpretarea de exceptie a lui Kevin Spacey nu face altceva decat sa intareasca aceasta afirmatie.

45. Toy Story (1995)

4058232207 6b8df7abed o Top 100 cele mai bune filmeToy Story a fost si va ramane un punct de referinta pentru filmele de animatie atat din punct de vedere tehnologic, cat si din punctul de vedere al povestii. In 1995, el devenea primul film de acest gen realizat in intregime pe calculator, punand bazele unei noi ere pentru desenele animate. Incasarile imense de aproximativ 350 de milioane de dolari au facut din personajele Woody si Buzz adevarate vedete de renume international. Filmul scris si regizat de John Lasseter aduna voci celebre precum Tom HanksTim AllenDon Rickles sauJohn Morris. Buzz, politistul intergalactic, devine o amenintare pentru vechiul serif Woody atunci cand este adus drept cadou la aniversarea copilului Andy. Duelul dintre cei doi este inevitabil, intrucat Woody este obisnuit sa fie jucaria preferata a copilului si in acelasi timp cel care detine controlul celorlalte jucarii si nu suporta sa vada ca Buzz este pe cale sa ii distruga toata aceasta suprematie realizata in timp. Desi se ciondanesc incontinuu, intre cei doi se leaga o prietenie ce nu va putea fi dezbinata niciodata. Un film cu un parfum unic si inovator peste care troneaza fara nici o grija ludicul. Un film ce a marcat copilariile multora, iscand multe valuri de rasete. Toy Story lasa urme adanci in istoria cinematografiei si prin soundtrackul deosebit de calm si relaxat ce imbie la distractie cat si prin replica memorabila a lui Buzz: “To infinity and beyond!”

44. Casablanca (1942)

4058973916 f2b937b29d o Top 100 cele mai bune filmeAcest clasic american a deschis la vremea lui o poarta pentru acest gen de filme. Este foarte greu sa gasesti in ziua de astazi un film care sa nu implice si partea financiara a popularitatii. Casablanca este un film creat pentru spectatori si ne dovedeste in continuare ca marile productii cinematografice raman cele de dinainte de anii ’70, cand accentul se punea exclusiv pe povesti si interpretarile actorilor. Vizionarea recenta m-a facut sa-mi schimb parerea initiala, aceea ca aceasta drama este supraestimata. Este intr-adevar un clasic, un punct de reper pentru povestile romantice. Cat despre personaje, acestea sunt perfecte: veridice, realiste; se stabileste astfel o relatie intre spectatori si film, o conexiune greu de realizat si in ziua de astazi cu toate posibilitatile efectelor speciale. Humphrey Boggart are o interpretare de exceptie, imbinand un umor sarcastic fin cu toata seriozitatea povestii. Replicile sale au devenit ulterior citate des folosite. Cat despre Ingrid Bergman, cotata drept o adevarata femeie in sensul propriu al cuvantului de catre profesorul meu de istorie, tin sa-i dau dreptate. Este o figura impunatoare inCasablanca. Daca ar fi sa se realizeze un remake al filmului din 1942 nu ar trebui sa se faca nicio schimbare. Casablanca este o capodopera si orice modificare ar deteriora perfectiunea filmului original. Pentru un film care s-a scaldat in premii Oscar si nominalizari, apreciez extraordinar originalitatea si pasiunea depusa in crearea acestei opere de arta.

43. Forrest Gump (1994)

4058232069 43ab27e43e o Top 100 cele mai bune filmeSunt sigur ca orice cinefil care se respecta a urmarit macar o data Forrest Gump, un film de exceptie si o capodopera ce-l are in rolul principal pe Tom Hanks. Cand aud titlul productiei din 1994 ma gandesc inevetabil la povestea unica, originala, la sumedenia de lectii de viata. Regizorul acestei drame de exceptie recompensate cu sase premii Oscar este Robert Zemeckis, scenariul fiind o adaptare marca Eric Roth dupa romanul lui Winston Groom. Personajul principal interpretat de Hanks este un adevarat fenomen, un caracter unic si o personalitate pura. Filmul este alcatuit din mai multe parti, fiecare prezentand cum Forrest Gump a fost mai mult sau mai putin o parte importanta din istoria Americii. Productia incepe cu imaginea lui Forrest, care sta pe o banca intr-o statie de autobuz din Savannah, Georgia. Gump incepe sa-i povesteasa femeii care sta alaturi de banca povestea vietii sale. Pe parcursul intregii naratiuni “ascultatorii” se schimba. Forrest Gump este un caracter greu de interpretat. Desi aparent este un om naiv care nu cunoaste prea multe despre lumea din jurul sau, se descurca cu brio in orice situatia mai complicata ce-i iese in cale. Naivitatea ii caractearizeaza intreaga personalitate si cred ca aceasta a fost si “calitatea” ce l-a ajutat sa treaca peste toate dificultatile. Orice om care ar fi stat sa analizeze situatia si consecintele in fiecare caz s-ar fi dat in laturi de la orice actiune in care Forrest s-a bagat. Din punct de vedere sentimental, eroul este marcat de Jenny. Indiferent de cate lucruri rele si in cate belele s-a bagat aceasta, pentru Forrest este femeia perfecta. Cred ca momentul decisiv in aceasta adevarata poveste de dragoste a fost afectiunea pe care mica fetita i-a aratat-o baietelului de care toti isi bateau joc pentru ca purta proteze.

42. Amadeus (1984)

4058973774 2a1d2024b7 m Top 100 cele mai bune filmeAmadeus prezinta povestea vietii marelui compozitor Wolfgang Amadeus Mozart din perspectiva asa-zisului sau criminal Antonio Salieri (F. Murray Abraham). Filmul a fost regizat de Milos Forman si a fost adaptat dupa piesa de teatru a lui Peter Shaffer. Amadeus a avut un mare succes reusind sa obtina 8 premii Oscar in 1984, dintre care cele mai de punctat ar fi pentru cel mai bun film, cel mai bun actor intr-un rol principal si pentru cel mai bun regizor. Actiunea filmului incepe cu Antonio Salieri, aflat la batranete intr-un sanatoriu unde a incearcat sa se sinucida spunand ca el este responsabil pentru moartea lui Mozart. Astfel incepe lunga poveste a lui Salieri despre faimosul Amadeus. Salieri povesteste despre talentul sau ca fiind un dar de la Dumnezeu. Ajuns in Viena, el devine compozitorul imparatului. Lucrurile se schimba atunci cand la palat ajunge tanarul Mozart. Salieri il observa pe acesta in afara palatului si nu-i vine sa creada ca un simplu adolescent imatur este atat de faimos pentru creatiile sale. Salieri compune un mic cantec pentru sosirea lui Mozart la curte, iar cand tanarul aude melodia improvizeaza pe baza acesteia lasand curtea uimita. Atunci incepe invidia si dispretul pe care Salieri l-a simtit fata de tanarul compozitor. In spatele acestor actiuni este si credinta lui Salieri in Dumnezeu. Fiind credincios Domnului intreaga lui viata, atunci cand ajunge sa traiasca in umbra lui Mozart, credinta sa incepe sa se piarda. El pune la cale numeroase comploturi pentru a-l face pe Mozart sa scada in ochii imparatului si astfel Salieri sa-i ia locul.Amadeus ne prezinta o imagine a tanarului Mozart necunoscuta publicului. Astfel descoperim un simplu adolescent, innebunit dupa fete si extrem de energic. Este unul dintre cele mai frumoase filme biografice realizate vreodata si omagiile care le-a primit dovedesc acest lucru. De asemenea filmul reveleaza detaliile din spatele mortii lui Mozart si ilustreaza perfect geniul acestui tanar.

41. Unforgiven (1992)

4058231953 3c7fb703f7 o Top 100 cele mai bune filmeSunteti martorii unei adevarate capodopere regizate de maestrul Clint Eastwood. Da, pentru ca atunci cand spui western spui Clint Eastwood, el fiind actorul nascut, crescut si calit in bataliile memorabile din westernurile lui Sergio Leone. Tot ce e mai bun in westernuri, Clint Eastwood a cules si a adunat intr-un singur film: Unforgiven. Cu numai putin de patru Oscaruri (Cel mai bun regizor, cel mai bun montaj, cel mai bun actor in rol secundar-Gene Hackman si cel mai bun film), aceasta productie reprezinta un omagiu adus westernurilor legendare ce au marcat istoria cinematografiei mondiale. Din distributia acestui film de mare clasa fac parte Gene Hackman, Morgan Freeman, Richard Harris si nu in ultimul rand Clint EastwoodUnforgiven este expresia autentica a sintagmei “ca in vestul salbatic”. Desi localitatea se straduieste sa traiasca in liniste si pace, un eveniment nefercit declanseaza toata nebunia. Doi cowboy desfigureaza o localinica iar seriful Bill pune o recompensa de 100.000 de dolari pe capu lor. Insa nici Bill nu este vreun sfant, el fiind inainte un asasin. Isi cheama in ajutor vechiul partener Ned si pornesc la o vanatoare ca in vremurile lor bune. Unforgiven nu respecta firul narativ al westernurilor old fashion, eroii avand acum probleme de constiinta, infruntand un refuz si dand piept cu greutatile vietii, facand din poveste una apropiata realitatii.

40. Se7en (1995)

4058231905 e2fab6e5a8 m Top 100 cele mai bune filmeSe7en este o capodopera din punct de vedere cinematografic. Este un film destinat atat impatimitilor de filme detective, cat si celor interesati de thrillere pshilogice ce te pun pe ganduri. Filmul este o productie marca David Fincher(Zodiac, Fight Club si mai recent, The Curious Case of Benjamin Button). Scenariul sau excelent este scris de Andrew Kevin Walker, al carui talent il mai puteti admira in filme precum: Sleepy HollowThe Follow sau 8MM. Din distributia filmului fac parte Brad Pitt, un detectiv tanar proaspat transferat in acest sector, Morgan Freeman, tipul politistului meticulous si inteligent,Gwyneth Paltrow, R. Lee Ermey si Kevin Spacey care are o intepretare de exceptie, jucand rolul unui psihopat ce se considera un salvator care actioneaza sub indemnul lui Dumnezeu, tragand atentia asupra celor sapte pacate capitale: aviditatea, lacomia, lenevia,desfraul, trufia, invidia si mania. Descris in cateva cuvinte, filmul Se7enni-i prezinta pe detectivul Somerset, care mai are sapte zile pana la pensionare si pe detectivul David Mills, inlocuitorul sau, intrand intr-o joaca de-a soarecele si pisica cu John Doe, un om psihopat care pedepseste oamenii ce au savarsit unul din pacatele capitale. Un film pe care nu trebuie sa il ratati, care va va impresiona cu siguranta, pentru ca reuseste sa fie captivant, nelasandu-ti nici un moment de respiro, nestiind niciodata ce va urma, ce crima va fi comisa, ce probe se vor gasi. Iar daca il vezi pentru prima oara, nici prin cap nu iti trece cum s-ar putea sfarsi aceasta poveste cutremuratoare.

39. La strada (1954)

4058973472 39ec3547c5 o Top 100 cele mai bune filmeAcesta este primul mare film al lui Federico Fellini, pentru ca I vitelloni nu este tocmai perfect. Opera aceasta il prinde pe marele maestru italian la jumatatea drumului dintre neorealismul dobandit din colaborarile sale cu Roberto Rossellini si expresionismul pe care avea sa il imbratiseze mai tarziu, incepand cu La dolce vita. In La strada apar deja cateva din motivele vizuale care l-au consacrat pe autorul italian: circul, clownii, personaje stapanite de un spirit ludic, singuratatea, paradele, barbatul vazut ca o bruta, precum si perspectiva intoarcerii unui suflet pierdut in fata marii si incercand sa gaseasca raspunsuri. Fellini creioneaza doua personaje care se alatura cu succes pleiadei de tipologii fellinesti. Anthony Quinn apare in ipostaza unui circar care cunoaste un singur truc. Dupa ce asistenta sa moare, el merge inapoi la familia ei pentru a o cumpara pe cealalta fiica a ei, Gelsomina (Giulietta Massina). Fiind mereu atrasa de circ, ea crede ca a dat norocul peste ea si priveste la viitor cu mare incredere, insa foarte repede va descoperi ca Zampano nu este nimic mai mult decat un afemeiat betiv, violent pe deasupra, o bruta care nu are capacitatea de a iubi si nu poate accepta pe nimeni in jurul sau. Desi Gelsomina ii demonstreaza in repetate randuri ca ii este fidela, dupa ce barbatul comite o crima, ea intra intr-o stare de depresie din care pare sa nu mai iasa. Circarul o paraseste, lasand-o sa doarma pe marginea unui drum. Giulietta Massina ii fura filmul lui Anthony Quinn, chipul ei chaplinian fiind perfect pentru rolul unei fete credule si inca blocata in lumea copilariei.

38. Kill Bill Vol. 2 (2004)

4058973420 52e70a9dcb m Top 100 cele mai bune filmeVolumul al doilea al povestii epice de razbunare Kill Bill este una dintre cele mai cunoscute capodopere ale lui Quentin Tarantino. Dupa ce in prima parte Beatrix Kiddo (Uma Thurman) reusesta sa elimine doi din cei cinci asasini de pe lista sa, masacrul continua si in partea a doua. Daca primul film v-a lasat confuzi in legatura cu povestea din spatele acestei razbunari, partea a doua reuseste sa raspunda la toate intrebarile. Astfel aflam ca Beatrix Kiddo si Bill au avut o relatie amoroasa in trecut. De asemenea ne sunt prezentate si lungile antrenamente in urma carora Kiddo a reusit sa se perfectioneze. Kill Bill Vol. 2 este mai putin sangeros decat prima parte. Avem parte aici de niste dialoguri interesante intre Bill si Beatrix, acestea dezvaluind intreaga poveste si adevarata relatie care a fost odata intre cei doi. Dupa cum am fost obisnuiti de catre Tarantino in Kill Bill Vol.1 si de data aceasta Kiddo este nevoita sa treaca prin situatii si lupte imposibile. Va reusii ea sa isi duca razbunarea la capat si sa-l infrunte pe cel mai temut adversar al ei, Bill? Asta veti putea afla doar urmarind filmul. Quentin Tarantino a afirmat ca va urma si un Kill Bill Vol. 3 si va reprezenta cel de-al optulea film al sau, urmand sa apara in 2014. Nu exista foarte multe detalii cu privire la aceasta a treia parte, dar cunoscandu-l pe Tarantino sunt absolut sigura ca nu va dezamagi. Singurul detaliu care il stiu despre film este acela ca actiunea se petrece dupa 10 ani si ca este posibil sa fie prezentata razbunarea micutei Nikki, fetita a carui mama Beatrix a omorat-o in Kill Bill 1. Asadar, nu ne ramane decat sa asteptam.

37. A Clockwork Orange (1971)

4058973344 e889b3740e o Top 100 cele mai bune filmeStanley Kubrick a fost unul dintre marii vizonari ai cinematografiei, 2001: A Space Odyssey fiind un exemplu in acest sens. A Clockwork Orange este o fantezie inspirata din romanul omonim al lui Anthony Burgess, insa ar putea fi la fel de bine un film cat se poate de actual, o metafora a societatii in care zi de zi ne desfasuram vietile. Alex DeLarge (Malcolm McDowell) este unul dintre cele mai diabolice personaje din lumea filmului, insa mie imi place sa il privesc uneori drept un erou. Il vad pe acest tanar pasionat de violuri, ultraviolenta si Beethoven drept un exemplu de urmat. Nu uitati ca filmul este o metafora, deci si personajul central trebuie citit din alta perspectiva, fiind doar un om care a spus nu lumii in care traieste. El refuza sa fie ca ceilalti, astfel ca se dedica unor activitati mai putin obisnuite. Desigur, societatea abia asteapta sa il prinda, iar dupa ce acesta este prins in urma unei crime, el trece prin programul Ludovico, prin care i se spala creierul si ajunge sa ii displaca tot ceea ce inainte face cu placere: sa violeze, sa fie violent cu cei din jurul sau si sa asculte Beethoven. Dupa cum am discutat pe larg in recenzia pe care i-am facut-o, A Clockwork Orange nu trebuie luat ca atare, nu este doar un film despre violenta, ci sunt multe invataminte care pot fi trase.

36. Otac na sluzbenom putu (1985)

4058231573 fd53a1b8c8 o Top 100 cele mai bune filmeIata o prezenta neobisnuita pentru un top 100 al celor mai bune filme ale tuturor timpurilor. De ce nu l-ati mai vazut pana acum pomenit in alte clasificari? Poate pentru ca majoritatea sunt realizate de americani, iar acolo Kusturica nu este vazut cu aceeasi ochi cu care il vedem noi, europenii? Am urmarit cariera lui Emir Kusturica de la coada la capat si nu invers, asa cum ar fi fost normal. Am inceput cu Crna macka, beli mackor, am facut un salt la Zavet, apoi am vazutZivot je cudo si Underground, urmate de Vremea tiganilor si Arizona Dream, lasand acest Otac na sluzbenom putu la final. Nu mare mi-a fost sa descopar ca aceasta este chintesenta motivelor si temelor centrale pe care regizorul sarb le abordeaza. Zivot je cudo preia elemente de aici, Underground la fel. Acesta este si singurul film realist al lui Kusturica, restul integrandu-se in suprarealism. Miki Manojlovic evolueaza in rolul unui activist de partid care are de suferit dupa ce serviciile de informatie iugoslave afla ca acesta a facut un comentariu nelalocul lui despre o caricatura cu Stalin. Tinand cont ca actiunea se petrece imediat dupa ruptura dintre Tito si Stalin, Mesa este pedepsit si ajunge sa munceasca silit intr-o mina. Sotia face tot posibilul sa creasca cei doi copii, sa stranga bani pentru a-l vizita, insa el nu apreciaza aceste gesturi asa cum trebuie. Dupa ce scapa de pedeapsa devine acelasi afemeiat de dinainte, mare amator de petreceri. Emir Kusturica surprinde perfect atmosfera de teama din acele vremuri si reuseste sa ne faca partasi la cateva situatii foarte interesante din acele timpuri. Sunt surprinse cu finete si spirit observator o serie de detalii din trecutul Iugoslaviei, cu pionierii care repetau texte prin care preaslaveau gloria partidului si a lui Tito si saracia lucie din anumite zone ale tarii. Cand tata era plecat cu afaceri este, la fel ca si Underground, impregnat cu un aer de nostalgie pentru acele vremuri, o senzatie bine potentata de muzica lui Zoran Simjanovic, bine calculata si care isi face aparitia in acompaniamentul unor travelling-uri lente. Subtitlul “un film istoric despre dragoste” este chiar esenta acestui film, care nu este istoric in adevaratul sens al cuvantului, ci doar plasat intr-un asemenea context.

35. The Godfather: Part II (1974)

4058973172 ede41ed949 o Top 100 cele mai bune filmePentru ca Marlon Brando dispare din scena, este timpul ca Al Pacino sa ofere un recital actoricesc si acest lucru se intampla. Este pentru prima data cand Al Pacino si Robert De Niro joaca impreuna intr-un film, dar cei doi nu vor imparti niciodata o scena. Partea a doua a seriei Nasul este fidela romanului lui Mario Puzo si intregeste ecranizarea cartii. Pentru ca romanul era prea voluminos, el nu a putut fi adaptat intr-un singur film, asa ca aceasta continuare preia evenimentele ramase netranspuse pe celuloid si ne introduce in doua planuri distincte si asezate in doua spatii temporale diferite, astfel vom urmari felul in care Michael Corleone (Al Pacino) reuseste sa isi impuna opiniile si sa ia deciziile potrivite pentru ca afacerile familiei Corleone sa mearga asa cum trebuie, iar intr-un alt plan vom face cunostinta cu tanarul Vito Corleone, a carui aventura incepe odata cu moartea tatalui sau si continua cu venirea sa in America, unde primeste numele Corleone, care provine de la localitatea de bastina a tanarului Vito. Acesta incepe sa isi construiasca treptat o viata in New York, incepand cu meserii de jos, dar urcandin ierarhie pe masura ce oamenii importanti incep sa aiba din ce in ce mai mult incredere in el, iar altii ajung sa se teama de el. Intre timp, in familia Corleone incep divergente, in mare parte din cauza prostiilor pe care le face Fredo (John Cazale), dar si a lui Frankie Pentangeli (Michael V. Gazzo), care intra in atentia FBI si este nevoit sa spuna niste lucruri incomode pentru a putea iesi de sub presiune. Tom Hagen (Robert Duvall), omul de incredere al familiei Corleone, il ajuta pe Michael in anumite decizii, dar ancheta asupra afacerilor familiei ameninta viitorul afacerilor.

34. Manhattan (1979)

4058231457 a1f118554c o Top 100 cele mai bune filmeWoody Allen inchina o poezie orasului pe care il iubeste, New York, iar inceputul filmului este deosebit prin montajul unor imagini alb-negru superbe din Manhattan-ul surprins in diverse ipostaze si muzica celui mai mare rapsod al New York-ului, George Gershwin. Filmul debuteaza intr-o maniera comica, asa cum ii sta bine lui Woody Allen, un narator desavarsit. Facem cunostinta cu Isaac Davis, un scriitor care momentan se ocupa de scenarii amuzante pentru un show de televiziune, implicat intr-o relatie cu o fata de doar 17 ani, Tracy (Mariel Hemingway). Deja incepe sa se simta complexat, el avand 42 de ani si fiind chiar mai in varsta decat tatal acesteia, dar sexul este de calitate, iar ea arata foarte bine, asa ca nu il deranjeaza prea tare. In acest timp, prietenul sau cel mai bun, un alt scriitor, Yale (Michael Murphy), ii povesteste despre relatia cu Mary (Diane Keaton) si despre starea in care a ajuns ca urmare a acestei legaturi extraconjugale. Cu o distributie unde il regasim chiar pe maestru, adica pe incofundabilul Woody Allen, etern preocupat cu intelegerea femeilor si a relatiilor, dar si pe Diane Keaton, eroina din Annie Hall, Meryl Streep, care in mai putin de cinci minute de aparitie pe ecran reuseste sa obtina o nominalizare la BAFTA, dar si o surpriza, tanara actrita Mariel Hemingway, care face un rol deosebit. Ca la orice film de Woody Allen, constructia se face pe un scenariu solid, iar Manhattan nu duce lipsa de asa ceva. Dialogurile dintre personaje sunt bine dozate si exprima idei parca rupte din realitatea noastra cotidiana. Asa vorbim si noi, urmartiti felul in care vorbeste Isaac cu prietenul sau si modul in care se exprima fata de Tracy.

33. 12 Angry Men (1957)

4058973068 d24447cfca o Top 100 cele mai bune filmeSe spune ca justitia americana este printre cele mai corecte din lume. V-ati intrebat vreodata cum functioneaza acest sistem si ce se intampla in camera juratilor? 12 Angry Men, debutul regizoral al lui Sidney Lumet este un thriller in care intreaga actiune se desfasoara in interiorul unei camere in care doisprezece jurati se intalnesc pentru a lua o decizie in cadrul unui proces de crima. Vom descoperi foarte repede ca se pot da verdicte pripite, iar vietile unor oameni nevinovati pot fi distruse cu mare usurinta. Asa este cazul si in acest film in care un tanar acuzat ca si-ar fi ucis tatal ar putea ajunge in inchisoare doar pentru ca unul dintre jurati vrea sa termine treaba mai repede si sa prinda un meci de baseball. Acesta reuseste sa ii convinga pe toti dupa o trecere in revista superficiala ca toate dovezile indica o crima cu sange rece de care acuzatul se face vinovat. Un singur membru al comitetului nu este de acord cu aceasta decizie luata fara urma de analiza logica. Henry Fonda evolueaza intr-un rol in care trebuie sa isi mentina calmul si fie persuasiv. Explicatiile pe care le aduce personajul sau celorlalti ne conving ca verdictul initial are mari sanse de a fi gresit. Spuneam si in scurta descriere de la Resevoir Dogs ca niciun alt film de debut nu se compara cu 12 Angry Men. Este greu de crezut ca un regizor fara experienta, asa cum era Sidney Lumet la acea vreme, poate realiza un film care necesita atat de multa migala in ceea ce priveste lucrul cu actorii si o stapanire perfecta a procedeelor de suspans. Poate ca doar Alfred Hitchcock ar fi fost in stare sa obtina un rezultat mai bun decat acesta.

32. The Shawshank Redemption (1994)

4058972994 d433d2fa83 o Top 100 cele mai bune filmeShawshank Redemption este un film adaptat de Frank Darabont dupa nuvelaRita Hayworth si mantuirea din Shawshank scrisa de Stephen King. Este o adevarata opera de arta care a reusit sa obtina nu mai putin de sapte nominalizari la Oscar in 1995: cel mai bun actor in rol principal, cea mai buna cinematografie, cea mai buna editare de film, cea mai buna muzica, cea mai buna imagine, cel mai bun sunet si cel mai bun scenariu adaptat. Suntem deja obisnuiti sa il vedem pe Morgan Freeman in rolul batranului intelept care da lectii de viata in diferite ipostaze. Si de ce sa nu recunoastem, aceasta postura ii vine foarte bine. Spre deosebire de alti actori, Morgan Freeman a cunoscut succesul in cea dea doua parte a vietii, in conditiile in care pana in anii ’90 a avut parte de roluri insignifiante.The Shawshank Redemption descrie povestea lui Andy Dufresne, o minte sclipitoare, un contabil condamnat la inchisoare pe viata, fiind acuzat de uciderea sotiei si a amantului. Desi nevinovat, Andy sta in inchisoare aproximativ 20 de ani, timp in care isi atrage atat admiratori cat si dusmani. In inchisoare trebuie sa iti tii mintea ocupata, de aceea fiecare condamnat isi gaseste cate ceva de facut. Ei bine, Andy a construit o biblioteca si a instruit mai multi puscariasi in tainele cunoasterii. Filmul este o drama excelenta, baza acesteia fiind scenariul atat de bine gandit si transpus in imagini. Din punct de vedere regizoral, Frank Darabont a realizat o productie de clasa in care alaturi de Morgan Freeman ii mai putem intalni pe Tim Robbins, Bob Gunton si Wiliam Sadler.

31. Les quatre cents coups (1959)

4058972930 908d88dae9 o Top 100 cele mai bune filmeLes quatre cents coups sau pe romaneste, Cele 400 de lovituri, este una dintre capodoperele clasice ale filmului european. In regia lui Francois Truffaut si avandu-l pe Jean-Pierre Leaud in rolul principal, acest film s-a instalat confortabil pe primul loc in topul celor mai bune productii franceze din toate timpurile, alcatuit de publicatia Le Monde in anul 2001. Eroul povestii este Antoine Doinel (Jean-Pierre Leaud), un baiat care aflat la puntea dintre pubertate si adolescenta. Traind intr-o familie disfunctionala, in care mama si tatal se cearta zilnic si au numeroase probleme nerezolvate, Antoine se simte neglijat si incepe sa aiba probleme in a invata la scoala. De fapt el face tot posibilul pentru a le atrage atentia parintilor ca inca mai traieste si este fiul lor, iar fuga de acasa pare sa il ajute, pentru ca in urma acestei fapte familia sa pare sa se uneasca din nou, dar curand situatia revine de unde a pornit, iar Antoine se hotaraste sa isi paraseasca iar familia si sa locuiasca impreuna cu un prieten impreuna cu care se va dedica unei vieti de infractor, dar va fi prins si va ajunge intr-un centru de detentie pentru delicventi juvenili. Acest film isi merita renumele din capodopera prin subtilitatea desavarsita cu care Truffaut si Leaud abordeaza teme precum povara de a fi copil unic, claustrarea si repercusiunile faptelor parintilor asupra copiilor.

30. Un homme et une femme (1966)

4058972856 091cd3f164 o Top 100 cele mai bune filmeCu un scenariu simplu si neobisnuit de simetrizat, Claude Lelouch creeaza unul dintre cele mai bune filme de dragoste. Daca nu chiar cel mai bun. Povestea infiriparii unei povesti de dragoste intre un barbat si o femeie, mai precis dintre un vaduv si o vaduva, jucati de Jean-Louis Trintignant, repectivAnouk Aimee a convins juriul de la editia din 1966 a festivalului de la Cannes ca acest film este demn de un Palme d’Or. Claude Lelouch scrie impreuna cu Pierre Uytterhoeven un scenariu foarte simplu, insa diferenta o face stilul vizual abordat de Lelouch, dar mai ales metoda de a-si construi personajele prin flashback-uri de efect si prin asezarea lor in oglinda. Regizorul francez este un excelent portretist si stie foarte bine cum sa exprime diferite stari sufletesti doar prin anumite miscari de camera si ritm al montajului. Sunt anumite scene atat de intime incat aparatul de filmat devine cel de-al treilea personaj. Sunt de urmarit incadraturile in gros-plan din scena in care Anne si Jean-Louis se intorc de la Deauville, chipurile celor doi actori transmitand mai mult decat o suta de replici perfecte. Desi a fost contemporan cu gloriosii ani ai lui Truffaut si Godard, Claude Lelouch nu a facut parte din Noul Val Francez, ba chiar a fost criticat la debutul sau in termeni foarte duri de grupul care activa la Les cahiers du cinema. Timpul si experienta acumulata l-au transformat pe Lelouch intr-unul dintre cei mai buni cineasti francezi, reusind sa cucereasca un Palme d’Or, un Oscar si un Glob de Aur cu aceasta nestemata a cinematografiei mondiale: Un homme et une femme.

29. La vita è bella (1997)

4058972744 d2321441d5 o Top 100 cele mai bune filmeImi aduc aminte ca Federico Fellini marturisea la inceputul anilor ’80, atunci cand cinematograful italian era intr-un declin cauzat de expansiunea televiziunii, ca singurul actor din noua generatie pe care il apreciaza cu adevarat si in care vede o ultima speranta pentru filmul italian este Roberto Benigni. Ultimul film pe care Fellini l-a regizat inainte de moarte, La voce della luna, l-a avut in rolul principal pe Benigni. Anii au continuat sa se scurga, filmul italian a iesit din prapastie cu capodoperele lui Tornatore si Gabriele Salvatores, iar in 1997, intreaga lume avea sa intre in contact cu bijuteria de film numita La vita e bella. Viata chiar este mai frumoasa dupa ce urmaresti filmul scris, regizat si jucat de Roberto Benigni. O jumatate de suflet rade, cealalta plange, rar mai intalnesti o combinatie de comedie si drama care sa functioneze atat de bine. Ai nevoie de mult curaj pentru a realiza un film despre Holocaust intr-o maniera comica. Dupa ce Schindler’s List te face sa renunti la orgoliul de barbat si te determina sa scapi o lacrima, vine acest film care te face sa plangi de atata ras, iar apoi te mai face sa mai plangi inca o data dupa ce pasesti incetul cu incetul intr-o drama sfasietoare despre incercarea de supravietuire a unui baietel evreu pe care tatal sau il determina sa creada ca este implicat intr-un joc al carui mare premiu este un tanc adevarat. Benigni joaca partitura intregii sale cariere, iar premiul Oscar pe care l-a castigat este meritat cu varf si indesat.

28. No Country for Old Men (2007)

4058972652 a82dab1d74 o Top 100 cele mai bune filmeNu exista tara pentru batrani este un film adaptat dupa romanul lui Cormac McCarthy. Este cea mai reusita productie a anului 2007, acest lucru fiind confirmat de cele patru Oscaruri castigate:  cel mai bun film, actor in rol secundar(Javier Bardem), regie si scenariu (Joel Coen, Ethan Coen). Filmulistoriseste povestea unui vanator (Josh Brolin) a carui viata se schimba dupa ce gaseste o genta cu doua milioane de dolari, care era destinata unei tranzactii de droguri.Vanzatorii si cumparatorii au preferat sa se omoare intre ei, astfel banii ramanand ai nimanui. Banii sunt insa urmariti, iar pe urmele lui porneste un criminal psihopat jucat de Javier Bardem. Interpretarea lui este de-a dreptul geniala, completand un film de exceptie. Cea mai buna scena din film este cea de la benzinarie, in care il obliga pe vanzator, un batran pensionat, sa isi joace viata la un joc “cap sau pajura”. Indraznesc sa spun ca in aceasta scena Javier Bardem are una dintre cele mai bune interpretari din cariera. De apreciat sunt si interpretarile lui Tommy Lee Jones, care este naratorul acestui film, cel care “vegheaza” asupra personajelor, el fiind politistul care investigheaza aceste ilegalitati produse pe “domeniul” sau, precum si cea a lui Josh Brolin, care tot timpul este pe fuga, incercand sa scape de nemilosul criminal. Un film genial, avan un scenariu si o regie ce tind spre perfectiune. Un thriller neobisnuit, cu final deschis, dar oarecum previzibil pentru o creatie marca Ethan si Joel Coen.

27. Chinatown (1974)

4058230929 9c0b91d155 b Top 100 cele mai bune filmePoate ca multi dintre voi nu stiti, insa cariera lui Roman Polanski a avut de multe ori de suferit din cauza unor evenimente mai putin placute ale vietii sale. In 1969, sotia sa gravida, Sharon Tate, a fost ucisa de membrii clanului Manson. Regizorul polonez a fost atat de afectat de pierderea suferita incat gandul sinuciderii i-a acaparat gandirea. A plecat in Europa pentru a-si regasi pacea, iar apoi s-a intors in America si si-a varsat toata durerea in acest film superb:Chinatown. Am vazut foarte multe filme si nu am putut sa nu observ cum Polanski preia din stilul cinematografiei anilor ’30 si ’40 diverse procedee stilistice si le aduce in sprijinul filmului sau cu detectivi. Astfel reuseste sa realizeze un tablou mult mai veridic al unui Los Angeles murdar si trist din 1930. Ajutat de aportul cuplului Jack Nicholson – Faye Dunaway, polonezul creioneaza doua personaje imposibil de uitat, iar o intriga usurica despre o investigatie detectiva se transforma intr-o drama in care incestul, violenta si nebunia joaca rolurile principale. Chinatown va ramane in istorie pentru celebrul moment in care eroina marturiseste faptul ca fiica sa ii este si sora, dar mai ales prin finalul dramatic in care lui Polanski pare ca nu ii pasa deloc de suferinta umana.

26. 2001: A Space Odyssey (1968)

4058972416 d361babdac o Top 100 cele mai bune filme“Open the pod bay doors, HAL.”- Va amintiti aceasta replica celebra? Sunt sigura ca da, asta numai daca ati vazut un film ce a reprezentat un punct de rascruce pentru destinul filmului SF, si anume 2001: Odiseea Spatiala. Stanley Kubrik schimba fata filmelor science-fiction, aducand in creatia sa decoruri, machete, efecte speciale si filmari grandioase. Productia vizeaza temele fundamentale ale cartilor SF, teme pe care multi visau sa le vada proiectate in imagini: existenta unor civilizatii, entitati superioare pe Terra in perioada preistorica, comuniunea om- fiinta straina si teama celui dintai ca cel de-al doilea sa nu devina mai puternic si superior lui, posibilitatea de transformare intr-o alta forma de viata si nu in ultimul rand, calatoriile inter-planetare, inter-galactice vazute ca adevarate minuni pentru fiinta umana. Cine ar putea sa uite secventa de inceput completata in surdina de muzica lui Richard Strauss? Cine ar putea oare uita acest film care se joaca de-a dreptul cu una din cele mai arzatoare intrebari ale umanitatii ? 2001: A space Odyssey reprezinta o ilustrare metaforica care vizeaza patru secvente importante : momentul aparitiei rasei umane, descoperirea pe Luna a unui obiect asemanator cu cel existent pe Terra in momentul infaptuirii primei secvente importante, calatoria a 5 astronauti catre acel loc si lupta omului cu masinaria pentru a putea calatori catre presupusul loc in care s-ar afla entitatea superioara. Acestea fiind spuse, inchei prin a spune ca 2001: A Space Odyssey este, probabil, cel mai bun SF realizat vreodata, motiv pentru care ocupa un loc in Top 100 cele mai bune filme.

25. Shichinin no samurai (1954)

4058972340 e823cb4e34 o Top 100 cele mai bune filmeAkira Kurosawa a lasat posteritatii o sumedenie de filme memorabile precumRan (1985), Kagemusha (1980), Yojimbo (1961) sau Rashômon (1950). Acestora li se alatura si Shichin no samurai (1954), un film aflat pe locuri fruntase in preferintele multor cinefili din intreaga lume. Prin intermediul filmelor sale, Akira Kurosawa a fost un promotor al cinematografiei japoneze, regizorul nipon putand fi considerat cel mai bun regizor al acestui taram. Desi la aparitia sa filmul n-a beneficiat de remarci prea bune din partea co-nationalilor, in momentul de fata acesta are parte de o promovare mondiala, fiind astazi considerat cel mai bun film japonez facut vreodata. Jocul nuantelor de gri este fabulos intr-un film in care cuvintele de ordine sunt cinstea si dreptatea. Intr-un sat de agricultori pradat permanent de hoti se naste ideea unei lupte pentru supravietuire si de pedepsire a celor vinovati. Un grup de sateni se sfatuieste cu cel mai intelept batran si din cauza deficitului economic, cat si militar hotarasc sa caute samurai care sa le ofere protectie. Si cum oamenii buni sunt usor de gasit, norocul de peste ei atunci cand intalnesc un samurai dispus sa adune si pe altii din teapa lui pentru a-i proteja. Un film ce exalta nobletea sufletului de samurai capabil sa actioneze in sprijinul aproapelui fara a urmari o rasplata materiala. Vitalitatea soundtrackului si frumusetea imaginilor contribuie la desavarsirea unei capodopere a cinematografiei.

24. Fanny och Alexander (1982)

4058230577 314e3dcb98 o Top 100 cele mai bune filmeFanny och Alexander este cantecul de lebada al unuia dintre cei mai mari regizori ai lumii: Ingmar Bergman. Filmul reprezinta atingerea nivelului suprem de intelegere a vietii si punctul de maxim al colaborarii dintre Bergman si directorul sau de imagine, Sven Nykvist, impreuna creand cel mai amplu proiect al vietii lor, un film de cinci ore despre viata a doi frati proveniti dintr-o familie buna, care raman fara tata si sunt obligati sa se mute cu noul sot al mamei, un episcop. Viata lor devine trista, mizerabila si nimic din ceea ce inainte le producea bucurie nu mai poate fi regasit. Mama celor doi copii, Emilie, crede ca se va indragosti de noul ei sot, parintele Vergerus, dar se inseala. Acesta este un om cu doua fete, chiar daca la suprafata pare un simplu slujbas al Domnului, iar cand adevaratul sau chip va iesi la suprafata vom da de unul dintre personajele diabolice care te urmaresc toata viata. Tema predominanta la Bergman, credinta joaca un rol important si aici, iar lupta dintre bine si rau este mult mai bine potentata. Imaginea lui Nykvist este superba, avem cateva scene de o frumusete rara: Alexander in magazinul de papusi si monologul evreului Isak, cel in casa caruia copiii gasesc fericirea, o poezie extraordinara compusa de Ingmar Bergman. Un film cu doua taisuri, ori il iubesti, ori il urasti, Fanny och Alexander este cea mai importanta opera a lui Bergman, o creatie emotionanta si in care spiritualitatea si trairile se leaga strans si ofera spectatorului o experienta de neuitat.

23. Saving Private Ryan (1998)

4058230509 75f239abda m Top 100 cele mai bune filmeNu stiu cum ar fi aratat filmele de razboi sau care ar fi fost impresia spectatorilor fata de istoria relatata de acestea daca nu ar fi fost Saving Private Ryan si mintea inepuizabila a lui Steven Spielberg. Si daca nu filmul in sine, atunci cel putin scena memorabila de pe Omaha Beach care a costat nu mai putin de 11 milioane de dolari, implicand peste 1000 de oameni dintre care 30 cu diferite amputari. Nu ai cum sa uiti cele 20 de minute care prezinta razboiul intr-un mod cum nici un film nu a mai facut-o: tipetele disperate ale soldatilor, incercarile doctorilor de a-i linisti, miile de gloante trase, explozii si mai ales apa insangerata de acel masacru. Daca pentru unii acest film nu este cel mai bun film de razboi, considerand ca scenariul nu este suficient de bine lucrat, atunci trebuie macar recunoscut ca filmul exceleaza atunci cand vine vorba de imagine. Acesta ofera o perspectiva excelenta asupra razboiului atat din punct de vedere artistic, cat si calitativ. Saving Private Ryan (1998) este un film despre onoare si curaj, un film care surprinde extrem de bine dramele simplilor soldati care nu sunt decat niste pioni care respecta reguli venite de sus. Dupa o debarcare grea in Normandia, Capitanului John H. Miller ii este incredintata o noua misiune. Trebuie sa recupereze de pe front pe soldatul James Ryan, unicul fiu ramas in viata din totalul de 4 al doamnei Ryan. Intentia de a-l scoate de pe front pe James se vrea a fi o consolare pentru mama care tocmai si-a pierdut 3 fii in razboi. Dupa o debarcare grea in Normandia, Capitanului John H. Miller ii este incredintata o noua misiune. Trebuie sa il recupereze de pe front pe soldatul James Ryan, unicul fiu ramas in viata din totalul de 4 al doamnei Ryan.

22. Lawrence of Arabia (1962)

4058230441 702cbc84f1 o Top 100 cele mai bune filmeLawrence of Arabia este un film britanic bazat pe viata lui T.E. Lawrence. A fost regizat de David Lean si produs pe pe baza unui scenariu marca Robert Spiegel si Micheal WilsonPeter O’Toole este actorul din rolul principal. Aceasta productie magnifica este considerata a fi una dintre cele mai colosale din istoria cinematografiei. Povestea urmareste aventurile lui Lawrence in Arabia din timpul Primul Razboi Mondial, in special atacurile asupra oraselor Aqaba si Damasc, precum si implicatiile acestuia in Consiuliul National Arab. Ca tematici sunt dezvoltate lupta emotionala a lui Lawrence cu violenta razboiului (in special conflictele dintre triburile arabe si macelarirea armatei turcesti), personalitatea sa, precum si relatiile de prietenie nou stabilite printre triburile arabe din desert. Lawrence of Arabia este un film de proportii epice, o capodopera a cinematografiei si va ramane cu siguranta un film foarte influent in aceasta industrie. Interpretarile de care avem parte in acest film sunt perfecte, iar cele sapte premii Oscar, includiv la categoria “Cel mai bun regizor”, stau ca marturie asupra maretiei acestei productii din anul 1962.

21. 8½ (1963)

4058230369 dc53914f54 o Top 100 cele mai bune filmeO opera in care un poet isi exprima ideile asupra creatiei sale poarta denumirea de arta poetica. Un film in care un regizor vorbeste despre maniera in care se face un film se numeste Otto e mezzoMulti cineasti importanti au realizat in cariera propriul lor 8½. Truffaut a regizat La nuit americaine, Bob Fosse a creat All That Jazz, iar Woody Allen a produs Stardust Memories. Multi specialisti in opera lui Fellini au concluzionat ca acesta este cel mai reusit film al sau, insa interesant este ca regizorul italian nici macar nu si-a dorit sa-l faca. Maniera lui Fellini de a face filme era putin cam ciudata. Opera se nastea in capul sau, avea toate detaliile bine stabilite in minte, insa niciun rand pe hartie. Producatorii aveau mare incredere in el, asa ca primea bugete fara a vorbi despre cum va arata viitoarea productie. Decorurile incep sa fie construite, actorii sunt angajati, intreaga echipa se pregateste de munca, iar Fellini uita intregul film si nu mai are nicio idee, astfel se naste acest scenariu despre drama unui regizor care nu gaseste calea de a pune pe picioare cel mai nou proiect al sau. Marcello Mastroianni evolueaza in rolul lui Guido Anselmi, un regizor care isi inseala sotia si se afla in stadiul de preproductie a noului sau film, insa pe zi ce trece isi da seama ca nu se mai identifica deloc cu ideea si nu stie ce sa faca pentru a o scoate la capat. Fellini este adeptul expresionismului in 8½ si actiunea este deseori intrerupta de momente de fantezie, unde realul lasa loc metaforelor, unele dintre ele celebre, precum scena in care Guido apare drept un imblanzitor de femei, precum si cea in care isi ia adio de la viata urmarindu-i pe toti cei care l-au cunoscut.

20. The Dark Knight (2008)

4058971990 5b5e31c654 m Top 100 cele mai bune filmeFilmul lui Christopher Nolan este ceva mai mult decat un “superhero movie”. Are un scenariu complex, bine scris, cu multe twist-uri, pune accentul pe psihologia caracterului si mai putin pe scenele de actiune si pe Batmobil. Il are in distributie pe Heath Ledger, in ceea ce ar putea fi rolul pentru care toti il vom tine minte. Dar mai are ceva. Dintr-odata Batman nu mai este salvatorul neinfricat al Gothamului. Are slabiciuni, temeri, nu face intotdeauna alegerile perfecte. Batman este inainte de toate Bruce Wayne, un om normal, cu probleme in dragoste, cam necioplit, etc. Din aceasta cauza este acest ultimfilm din serie atat de laudat. Pentru ca da la o parte tot ce s-a facut in materie defilme cu supereroi, scapa de orice cliseu, practic reinventeaza genul. Stabileste noi bariere. De acum incolo fiecare film cu supereroi va trebui comparat cu The Dark Knight. De acum incolo fiecare regizor va trebui sa depaseasca aceste bariere. De aceea filmul lui Nolan este valoros, pentru ca va ajuta la dezvoltarea cinematografiei. De asta iubim astfel de filme, pentru ca ne surprind cu ceva nou. Ceea ce mi-a placut la The Dark Knight a fost optiunea regizorului de a filma scenele de actiune folosind pelicula de 75 mm si nu obisnuita 35 mm. Aceasta tehnologie te face sa te simti inghitit de cadre. Cand Batman isi ia zborul de pe zgarie-nori, tu faci acelasi lucru. Trebuie sa il vedeti la cinema si stand in primele randuri. Va fi o experienta de neuitat.

19. Star Wars (1977)

4058230209 8977f6c363 o Top 100 cele mai bune filmeOrice serie de exceptie trebuia sa aiba un inceput. De obicei primul film este considerat a fi cel mai bun si cred ca acest aspect este cat se poate de adevarat. Primul film este cel care marcheaza spectatorii si care are un rol decisiv in popularitatea viitoarelor continuari. Seria Star Wars este una unica, cum nu vom mai vedea probabil nici in 50 de ani, si desi povestea este prezentata intr-o ordine total necronologica, fanii adevarati sunt capabili sa faca micile legaturi ce se impun. Star Wars din 1977, in regia si scenariul luiGeorge Lucas, aducea pe marile ecrane o poveste nemaivazuta pana atunci, iar efectele speciale folosite promiteau publicului o experienta unica in salile de cinema. Inevitabilul s-a produs si povestea din viitorul indepartata a prins la public si a creat o adevarata isterie in randul fanilor, isterie ce se mentine si 32 de ani mai tarziu. Star Wars prezinta partea a IV-a a povestii: viata unui simplu baiat, Luke Skywalker, care descopera ca viata sa inseamna mai mult decat agricultura. Impreuna cu Han Solo, Chewbacca, Ben Kenobi, C-3PO si R2-D2, el incearca sa o salveze pe Printesa Leia din mainile lui Darth Vader, stapanul celei mai puternice arme, Death Star. Amintirile primei vizionari imi curg si acum in minte si retraiesc suspansul de fiecare data cand vizionez filmul din 1977. Desi cunosc destul de bine cursul evenimentelor imi place sa ma cufund in povestea unica si originala, premiata cu 6 Oscar-uri, inclusiv pentru cea mai buna coloana sonora. Un film de exceptie si un clasic pentru adeptii miscarii Star Wars, filmul de debut al seriei va ramane in amintirea cinematografiei mondiale drept cea mai mare batalie din viitorul indepartat.

18. The Godfather (1972)

4058971596 70a28b0a68 o Top 100 cele mai bune filmeIn opinia multora, The Godfather este sinonim cu perfectiunea. Cred ca peste jumatate din cinefili il au ca film preferat sau macar in top zece. Francis Ford Coppola si-a imaginat povestea lui Don Vito Corleone drept filmul sau comercial, realizat in scopul de obtine bani pentru proiecte de genul The Conversation sau Apocalypse Now, filme pentru care ar fi gasit foarte greu sponsorizari din afara. Intr-adevar, Nasul este un film accesibil tuturor, insa nu ai cum sa nu vorbesti altfel decat la superlativ despre el. Intr-un top al celor mai influente opere cinematografice, The Godfather ar ocupa un loc fruntas, pentru ca a deschis o noua cale pentru filmele care trateaza subiecte legate de Mafie, iar stilul s-a propagat in diferite alte ramuri ale comunicarii audio-vizuale, mai ales in publicitate. Romanul lui Mario Puzo a fost scris dupa ani de cercetari laborioase, iar critica literara l-a intampinat in termenii cei mai elogiosi. Drepturile de ecranizare au fost cumparate, insa era clar ca doar un regizor cu experienta ar fi putut manui un asemenea material. Sergio Leone a refuzat sub pretextul ca isi pregateste propriul film cu gangsteri (Once Upon a Time in America), astfel ca scenariul a ajuns la Coppola, un tanar regizor cu succese care n-au iesit in evidenta. Distribuindu-l pe dificilul Marlon Brando in rolul lui Don Vito Corleone, tanarul Coppola isi luase scaunul de sub picioare, pentru ca se stia ca doar Elia Kazan ar putea lucra cu vulcanicul Brando, insa, intre timp, cei doi se certasera, astfel ca s-a ramas la vechea echipa. Marlon Brando este, fara indoiala, vedeta acestui film, iar rolul sau este atat de bine jucat incat un Oscar pare prea putin pentru a recompensa o munca istovitoare depusa de marele actor pentru a-si cizela rolul. Multe dintre replicile Nasului sunt improvizate de Marlon Brando, care nu putea invata texte pe de rost, iar acest lucru il face mai uman pe Don Vito Corleone, care face pauze, raguseste, isi drege glasul, lucruri obisnuite si fara importanta, dar care sunt cele mai importante pentru ca un personaj sa poata trece drept veridic in ochii spectatorului.

17. The Exorcist (1973)

4058229885 048ae178cb o Top 100 cele mai bune filme“Cel mai infricosator film al tuturor timpurilor”. Sub aceasta titulatura a fost lansatThe Exorcist in 1973 si nu se exagereaza deloc. Poate doar The Texas Chainsaw Massacre sau cateva din filmele cu zombie ale lui George A. Romero ar putea rivaliza cu capodopera lui William Friedkin. Desi actiunea filmului nu anunta un festin horror, pentru ca prima jumatate de ora se invarte in jurul constructiei personajelor, spectatorul este atacat la nivelul subconstientului in cateva randuri. Filmul devine dintr-o data intunecat, iar Regan (Linda Blair), fata posedata de demoni, este un personaj care iti provoaca o raceala instantanee pe sira spinarii. Ganditi-va ca trailerul a fost interzis din cauza ca multi oameni au parasit sala si nu au mai intrat sa vada filmul pentru care platisera bilet deja, iar asta e nimic pe langa pelicula in sine. Va recomand cu caldura varianta extinsa, cea lansata in anul 2000, pentru ca sunt acolo cateva scene care nu au apucat sa intre in varianta originala din cauza cenzurii. Trebuie remarcata neaparat calitatea deosebita a efectelor vizuale si tensiunea crescanda pe care William Friedkin o imprima printr-un dialog bine ales si cateva scene vulcanice. The Exorcist nu este doar un gorefest, ci chiar un film bine inchegat, cu o poveste solida si interpretari pe masura, caracteristici pe care nu le vom gasi pera des in filmele de gen din ziua de astazi.

16. Apocalypse Now (1979)

4058971510 d420f13653 o Top 100 cele mai bune filmeSunt atat de multe de spus despre Apocalypse Now incat cele cateva cuvinte pe care le veti citi aici nu mi se vor parea indeajuns pentru a descrie cel mai bun film de razboi facut vreodata. Sub bagheta marelui Francis Ford CoppolaMartin Sheen ne ofera cea mai buna interpretare a carierei, Marlon Brando are cea mai socanta aparitie din cariera, iar Robert Duvall ne ofera o replica pe care as putea-o vedea imprimata pe tricouri: “I love the smell of napalm in the morning”.Apocalypse Now este cel mai important manifest impotriva razboiului realizat si alaturi de The Deer Hunter si All Quiet on the Western Front intregeste un tablou perfect al dezumanizarii cauzate de razboi. In The Deer Hunter al lui Michael Cimino spectatorul urmarea drama soldatului intors acasa de pe front si imposibilitatea de a-si gasi locul in societate. Pentru capitanul Willard nu exista acasa, tocmai de aceea accepta o noua misiune periculoasa, aceea de a-l ucide pe colonelul Walter Kurtz (Marlon Brando), care a asuprit o populatie indigena pe care o conduce ca pe propriul oras. Filmul lui Coppola este alcatuit numai din momente impresionante: bombardamentul cu napalm, asediul vietnamezilor asupra salupei lui Willard, scena in care soldatii petrec cateva clipe cu “iepurasii Playboy”, secventa cinei din casa francezilor si dialogul intens din final, in care Marlon Brando ne ofera cateva minute de actorie in sensul cel mai pur al cuvantului.

15. The Good, the Bad and the Ugly (1966)

4058229787 b47e470d31 o Top 100 cele mai bune filmeFilmul care intregeste celebra Trilogie a dolarilor este, in opinia mea, cel mai bun film western al tuturor timpurilor. Sergio Leone creeaza un film fascinant care aduna laolalta toate temele importante pe care filmele de acest gen le-ar putea avea si il transforma pe Clint Eastwood in iconul genului western. Un final de saga memorabil in care ultimul cuvant il au pistoalele si gloantele de pe teava. Poate ca acest film n-ar fi fost la fel de apreciat fara superba coloana sonora a lui Ennio Morricone si montajul fabulos care pune in valoare fiecare secunda de tensiune construita de maestrul Leone. Spre deosebire de primele doua opere din trilogie, A Fistful of Dollars si For a Few Dollars More, filmul care incheie trilogia beneficiaza de un scenariu mult mai complex, tradarile sunt la ordinea zilei si bulverseaza desfasurarea evenimentelor si se fac referinte la Razboiul Civil. Decorurile sunt realiste si refac atmosfera apasatoare a Vestului Salbatic in care trebuie sa fii mereu cu ochii in patru, sa nu ai prea multi bani la tine si sa iti pretuiesti viata mai mult decat orice. Scena duelului final a fost numita de Quentin Tarantino cea mai bine regizata secventa a tuturor timpurilor si adevarul nu este departe de spusele sale. Intregul film este un exmplu de montaj care pune in valoare absolut toate calitatile productiei, beneficiaza de o muzica cum numai Morricone ar putea compune, incadraturi de inalt nivel, o capodopera a genului western care nu va putea fi vreodata depasita.

14. One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975)

4058971348 704d5c63c6 m Top 100 cele mai bune filmeDaca ar fi sa rezumam cariera lui Milos Forman in doar cateva cuvinte, ar trebui inevitabil sa precizam cele mai mari realizari ale sale: One Flew Over the Cuckoo’s Nest si Amadeus. Pe langa acestea insa, ar mai fi de precizat si altefilme precum Man on the MoonThe People vs. Larry Flynt sau Ragtime. Filmuleste bazat pe romanul omonim al lui Ken Kesey, respectand in linii mari firul narativ al povestii, actiunea fiind privita insa din alt punct de vedere. Indraznesc sa spun ca in acest caz, filmul reuseste sa fie mai bun decat cartea pe care este bazat. One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975) este un film senzational, un clasic ce nu trebuie ratat, un film care ne vorbeste despre pretul real al libertatii umane. Jack Nicholson este de-a dreptul divin, dand un adevarat tur de forta in fata camerei de filmat. Pe langa el ii mai avem si pe Brad Dourif, Danny DeVito si Christopher Lloyd, care intregesc tabloul gastii de nebuni perfecte. R.P. McMurphy e tipul omului rebel, impulsiv, care datorita faptelor sale “nebunesti” este trimis la acest ospiciu pentru a se afla daca este sau nu bolnav psihic. El doreste sa ii trezeasca din acea letargie pe bietii nebuni de acolo, lucru ce atrage o anumita ura din partea sorei Ratched, un personaj complex care reuseste sa isi pastreze aceeasi expresie faciala pe tot parcusul filmului. Acel chip ca o stana de piatra avea sa fie din nou transpusa intr-un film dupa 25 de ani, insa intruchipat de un personaj masculin, in American Psycho.

13. Le fabuleux destin d’Amélie Poulain (2001)

4058971234 1316523e09 o Top 100 cele mai bune filmeImi pare nespus de rau pentru faptul ca acest film a ajuns sa fie considerat un trend printre hipsterii care populeaza mediul urban. Chiar si asa, filmul acesta este o veritabila bijuterie a cinematografiei ultimilor douazeci de ani. Filmul in regia lui Jean-Pierre Jeunet se remarca prin inceputul a la Jules et Jim, cromatica in care predomina verdele, rosul si galbenul acela din Delicatessen, o Audrey Tautou adorabila, cateva travellinguri si incadraturi superbe. Amelie iti va demonstra ca placerile si bucuriile se gasesc in cele mai mici lucruri. Dupa un periplu ratat pe la Hollywood, Jean-Pierre Jeunet revine in Franta natala si toata lumea s-ar fi asteptat ca urmatorul sau film sa fie un SF intunecat in genul partii a patra a seriei Alien, insa toti au fost luati prin surprindere de aceasta fantezie luminoasa dominata de un spirit ludic pe care l-am mai intalnit in La cite des enfants perdus. Forma scenariului este foarte atractiva, desi naratiunea i-ar putea distrage pe multi, insa eu am o afinitate pentru operele cinematografice construite cu ajutorul unei voci naratoriale off screen. Evenimentele se deruleaza intr-o maniera dinamica, iar frumusetea intregului film este aceea ca scenariul lui Jeunet si Laurant te trimite pe niste piste dramatice, in vreme ce adevarul este cat se poate de banal. Parisul este filmat asemeni unui taram de legenda, este exact Parisul pe care il stim din filme, un oras alternativ incarcat de parfum, culoari vii si iubire.

12. Nuovo cinema Paradiso (1988)

4058229501 abf533a8f9 o Top 100 cele mai bune filmePentru ca imi place Fellini foarte mult, nu aveam cum sa nu ma atasez si de filmele lui Giuseppe Tornatore, un regizor puternic influentat de viziunea creatiilor fellinesti, in special de AmarcordNuovo cinema Paradiso este un film special creat pentru cei care sunt indragostiti de cea de-a saptea arta, cei care isi pierd noptile urmarind filme si citind carti despre cinema, aceia care ar renunta la tot pentru o proiectie speciala in atmosfera unui cinematograf vechi si prafuit. Nuovo cinema Paradiso mi-a demonstrat definitiv ceea ce credeam de ceva timp, faptul ca filmul este singura arta demna de a purta epitetul “magica”. Construita cu rabdarea unui bidungsroman, pelicula italiana spune povestea vietii unui regizor singuratic care revine in oraselul natal pentru a asista la inmormatarea batranului Alfredo, proiectionistul care i-a insuflat pasiunea pentru filme. Prin flashback-uri ne este prezentata copilaria micului Toto, care se imprieteneste cu proiectionistul de la cinema Paradiso, singurul cinematograf din oras, unde filmele sunt vazute de preot inainte de a ajunge in sala, asta dupa ce sunt scoase toate saruturile si scenele care intra in contradictie cu continutul biblic. Cinematograful ia foc, Alfredo orbeste, iar apoi Salvatore ii ia locul. Pe masura ce timpul trece, Salvatore ajunge din ce in ce mai pasionat de film, insa se indragosteste si de frumoasa Elena, dar povestea lor de dragoste nu va fi una fericita. Finalul de exceptie, un montaj cu saruturi taiate de Alfredo din diverse filme, nu are cum sa nu iti starneasca macar o mica emotie. Melodrama si comedia formeaza un film cum doar italienii se pricep sa faca, iar muzica lui Ennio Morricone aduna esenta fiecarei scene in parte, astfel ca si astazi, cand ascult coloana sonora, sunt cuprins de sentimentul de nostalgie care domina tot filmul.

11. Once Upon a Time in America (1984)

4058229431 e97da218dd o Top 100 cele mai bune filmeUltimul film realizat de Sergio Leone inainte de a muri este varful carierei sale in care a fost mereu preocupat de inovatie. A revolutionat genul western, iar cuOnce Upon a Time in America a reusit sa creeze cel mai bun film despre perioada Prohibitiei. Dupa ce a refuzat sa regizeze The Godfather, Leone s-a axat numai pe acest proiect si a avut nevoie de zece ani pentru a-l pune pe picioare de la statutul de idee pana la montajul final. Masurand trei ore si jumatate, filmul a fost reeditat pentru lansarea americana si si-a pierdut intelesul, multi critici numindu-l cel mai slab film al anului 1984. Pe de alta parte, varianta prezentata in Europa a smuls ropote de aplauze si i-a adus lui Leone o nominalizare la BAFTA pentru regie. Versiunea americana este o raritate in ziua de astazi, multi crezand-o disparuta cu totul, insa ea este responsabila cu sfarsitul rapid al vietii lui Sergio Leone, despre care familia spune ca s-a consumat psihic in acea perioada total. Desi ar avea toate sansele sa fie un film fara inteles, aceasta cronica intinsa pe parcursul a cativa zeci de ani este o fresca perfecta a societatii anilor ’20. Secventele sunt bine cantarite de ochiul lui Leone, care nu incarca inutil planurile cu decoruri luxoase, ci accentueaza nuanta replicilor, durata acestora, expresivitatea actorilor, astfel ca filmului nu i-as putea gasi vreun cusur. Robert De Niro si James Woods interpreteaza roluri definitorii pentru carierele lor, iar Jennifer Connelly este o prezenta foarte interesanta la o varsta destul de frageda. Once Upon a Time in America este ultimul capitol al carierei lui Leone, dar un film care incununeaza cariera celui care a lasat posteritatii o vasta mostenire cinematografica pe care astazi numai Quentin Tarantino o duce mai departe cu succes.

10. American Beauty (1999)

4058229363 433e27f7ff b Top 100 cele mai bune filmeAm spus de nenumarate ori ca cel mai bun scenariu scris vreodata esteAmerican Beauty. L-am citit ca pe un roman, am vazut apoi filmul pe nerasuflate si de atunci nu mai contenesc cu laude la adresa acestei capodopere a lui Sam Mendes. Unul dintre cele mai bune filme ale anilor ’90, American Beauty le-a dat un imbold tuturor cineastilor independenti din America si a facut ca filmul sa renasca si in anii urmatori creatii precum CrashMillion Dollar Baby si Mystic River, filme cu bugete microscopice pe langa sumele vehiculate in mod normal in Statele Unite, sa fie la ordinea zilei in cadrul nominalizarilor la Oscar. Sam Mendes, regizor britanic de teatru, isi face debutul regizoral pe scenariul unui alt debutant, Alan Ball, iar cu Kevin Spacey si Annette Bening in forma maxima, American Beauty se impune rapid drept o capodopera a sfarsitului de mileniu trei. Acest film demitizeaza societatea americana si o prezinta asa cum este in realitate prin intermediul unei familii instabile de suburbie. Construit in straturi fine, filmul lui Sam Mendes se remarca prin profunzime, avand mai multe niveluri de intelegere. Avem drama barbatului de varsta mijlocie, drama sotiei acaparate de munca, adolescenta care nu se regaseste, tanarul care incearca sa iasa de sub dominatia tatalui etc. Personajele au substanta si actorii care ii intruchipeaza obtin un rezultat foarte reusit. Kevin Spacey castiga cel de-al doilea Oscar din cariera, iar Annette Bening pierde primul Oscar in favoarea lui Hilary Swank. In 2005, tot Hilary Swank avea sa o devanseze si sa ii sufle statueta aurie.

9. Cidade de Deus (2002)

4058229277 c0495cec4d o Top 100 cele mai bune filmeCand am vazut Hotel Rwanda am ramas stupefiat de faptul ca in anumite parti ale lumii au loc fapte abominabile, iar intreaga lume nici macar nu afla de existenta lor. Cidade de Deus mi-a produs acelasi sentiment. Pe strazile din Rio de Janeiro a avut loc un adevarat razboi civil intre gastile din favelas, iar acesta a durat cativa ani. Europa si America nu stiau nimic, iar ziarele din Brazilia notau doar cateva randuri pe editie la inceput. Cand spui Rio te gandesti instantaneu la bucuria si explozia de culoare a carnavalului, la plajele aurii unde isi perinda trupurile brazilience focoase, statuia lui Iisus deasupra orasului, practic un loc de poveste, Edenul. La marginea acestei metropole traiesc si astazi oameni in conditii de saracie lucie, inghesuiti in locuinte de o camera, fara apa curenta, uneori fara electricitate. Traiul la limita subzistentei i-a impins pe multi dintre ei la furt, jafuri, crime si trafic de droguri, astfel s-au nascut gasti mafiote care au pus stapanire pe favele. Cidade de Deus, regizat de Fernando Meirelles, ne reda tumultul vietii in favelas, evenimentele care puse cap la cap degenereaza intr-un veritabil razboi de strada. Bazat pe romanul lui Paulo Lins (care contine relatari si mai sangeroase decat cele din film), aceasta opera braziliana se face remarcata imediat prin realismul dur si violenta accentuata. Actorii amatori au fost pregatiti de Katia Lund si toti fac o treaba deosebita, in special interpretul lui Ze Pequeno, Leandro Firmino, care da viata unuia dintre cele mai diabolice personaje pe care ecranul de cinema le-a gazduit vreodata. Filmul este o capodopera a filmului sud-american si a fost elogiat in toata lumea, reusind sa obtina si patru nominalizari la Oscar.

8. Fight Club (1999)

4058229139 ffe4b9cd89 o Top 100 cele mai bune filmeStrigatul unei noi generatii de creatori de film, Fight Club este si unul dintre filmele care se proclama de la bun inceput a fi menite sa iti deschida ochii.David Fincher, cel care a regizat Se7en, preia de aceasta data o tema mai ampla, ecranizarea romanului Fight Club al lui Chuck Palahniuk. Cartea mi s-a parut dificil de adaptat, insa Fincher are de partea sa cele mai bune efecte speciale, montaj dinamic, muzica antrenanta compusa de The Dust Brothers si o distributie in care Brad Pitt si Edward Norton sunt personalitati ale aceluiasi om, iar Helena Bonham Carter se afla la mijloc. Dorindu-si sa scoata la iveala conditia omului contemporan si rolul sau in societate, David Fincher aseaza cu grija piesele pe tabla, iar montajul exceptional isi face treaba cum nu se poate mai bine, povestea aparent fara noima devenind antrenanta si capatand inteles cu fiecare minut scurs. Ca si in A Clockwork Orange, ideea filmului este aceea ca societatea in care traim isi manifesta influenta asupra noastra intr-un mod negativ si ne doreste pe toti la fel. Tyler Durden (Brad Pitt) se opune ideii conform caruia omul este produsul lumii in care traieste si isi creeaza propria lume secreta, Fight Club, un loc in care omul de rand renunta la inhibitii si isi da jos masca pe care o poarta in societate. Deosebit de violent, multi au inteles gresit mesajul filmului, care nu instiga la violenta. Aceasta este doar o metafora menita a transmite mai departe esenta, adica faptul ca omul nu trebuie sa ramana pasiv in fata modificarilor pe care lumea in care traieste i le produce.

7. Psycho (1960)

4058229063 5c9ee17fac o Top 100 cele mai bune filmeO femeie frumoasa sub dus, silueta unui barbat avand un cutit in mana proiectandu-se pe perdeaua translucida care se da la o parte, femeia se intoarce, este doborata de o lovitura, muzica terifianta, apoi sangele se scurge pe gaura de evacuare, camera incadreaza ochiul lipsit de viata, iar telefonul suna. Acestea sunt elementele care alcatuiesc cea mai celebra scena din cinematografia mondiala. A fost parodiata in zeci de filme, Gus van Sant a reconstituit-o cadru cu cadru, dar de fiecare data cand urmaresc Psycho aceasta secventa imi da fiori. Muzica lui Bernard Herrman alimenteaza suspansul pe tot parcursul filmului, iar maestrul Alfred Hitchcock isi foloseste secretele pentru a-i asigura spectatorului cele mai terifiante clipe din viata. Cu riscul de a repeta ceea ce au spus deja multi altii inaintea mea, spun ca Psycho este cel mai bun thriller realizat vreodata. Are o intriga care te prinde cu usurinta, un dialog superb, personaj diabolic foarte bine jucat, un final bulversant si una dintre cele mai bune regii cu putinta. Multi nu sunt de acord cu afirmatia conform careia Psycho ar fi cel mai bun film din genul sau, insa trebui avut in vedere faptul ca Hitchcock mentine suspansul si teama prin metode care nu implica prea mult continut violent, de aici provenind si genialitatea acestui film. Anthony Perkins ramane in istoria prin ultima scena a acestei capodopere, unde Hitchcock suprapune imaginea lui Norman Bates cu cea a cadavrului mamei, creand unul dintre portetele socante ale celei de-a saptea arte.

6. Schindler’s List (1993)

4058228983 7f7d9e4d1c m Top 100 cele mai bune filmeSteven Spielberg este regizorul acestui film emotionant care critica dur razboiul si, in special, genocidul nemtilor asupra evreilor in timpul celui de al doilea razboi mondial. Schindler’s List este mai presus decat un simplu film, faptele relatate facandu-ne sa ne intrebam cum de au fost posibilie asemenea tratamente in timpul istoriei si nu neaparat cum de a reusit regizorul sa ni le dezvaluie. Un film de un dramatism sfasietor, ilustrandu-l pe Oskar Schindler, un industrias ce a facut avere exploatand grupuri intregi de evrei lasandu-i fara bani si aproape fara viata si care mai apoi va sfarsi cheltuindu-si intreaga agoniseala incercand sa ii salveze. Schindler devine astfel un personaj pe cat de urat si hulit, pe atat de apreciat si iubit; un adevarat paradox: abuzeaza de ei ca evrei si ii salveaza mai apoi ca oameni. Avem de a face cu un film despre Holocaust, totul transpus doar in non-culori. Pentru munca depusa, este recompensat cu nu mai putin de 7 Oscaruri pentru decoruri, imagine, regie,montaj, muzica, scenariu si cel mai bun film. Un must-see al cinematografiei, care il ridica pe Liam Neeson la rangul de actor cu adevarat realizat. Schindler’s Listexpune printr-un dramatism aparte orori ale trecutului, lucru ce ii confera atat priza la public cat si la critica.

5. Citizen Kane (1941)

4058970530 4fb872ee94 o Top 100 cele mai bune filmeOrson Welles realizeaza in anul de gratie 1941 un film iesit din tiparele epocii. Un scenariu cu structura non-lineara, imaginea, muzica si detaliile tehnice sunt cu mult inaintea epocii. Realizat de Welles pe cand avea doar douazeci si cinci de ani, aceasta capodopera nu a mai putut fi egalata vreodata. Inca din 1998, anul in care AFI (Institutul american de film) a intocmit primul top al celor mai bune productii americane, Citizen Kane a fost plasat pe primul loc, iar de atunci nu a caoborat niciodata si, cel mai probabil, nu o va face vreodata. Scenariul final este alcatuit din operele separate ale lui Welles si Henry Mankiewicz, ultimul lucrand pe patul de spital si se bazeaza pe viata mogulului media William Randolph Hearst. Incepand cu moartea eroului, Charles Foster Kane, filmul urmareste viata personajului central prin intermediul unui reportaj de stiri inca neterminat, iar apoi continua printr-o serie de interviuri pe care un jurnalist le ia celor care l-au cunoscut pe Kane, reporterul fiind manat de dorinta de a afla semnificatia ultimului cuvant rostit de mogul, “Rosebud”,, realizandu-se astfel un portret total al unui om pe care banii l-au lasat cu sufletul rece si neimplinit.

4. La dolce vita (1960)

4058970464 b60b0b5b9b b Top 100 cele mai bune filmeLa dolce vita marcheaza un punct de cotitura in cariera lui Federico Fellini, fiind momentul cand se face trecerea de la neorealism la expresionism. Puternic influentat de Roberto Rosselinni, cel pentru care a scris scenariile filmelorRoma, oras deschis si Paisa, Fellini si-a inceput cariera sub auspiciile neorealismului foarte apreciat de publicul de la acea vreme, dar si de critica de specialitate, insa primele creatii nu s-au bucurat de succes. De abia cu I vitelloni a reusit sa se impuna, iar cu La strada a intrat in randul marilor realizatori italieni. Multe din filmele lui Fellini pornesc de la evenimente din viata sa sau diferite vise pe care le inregistreaza in timpul somnului. La fel ca si personajul principal din La dolce vita, maestrul italian a fost la un moment dat un jurnalist de monden, insa a parasit imediat aceasta lume fara esenta si virtuti. Marcello Rubini (Marcello Mastroianni) este un ziarist care scrie despre viata celor din inalta societate. Este nelipsit de la petrecerile mondene, iar fotografii se tin scai de el pentru ca stiu acolo unde se afla el se petrece mereu ceva interesant. Filmul este impartit pe sapte episoade, fiecare dintre ele continand evenimente prin care Rubini trece: intalnirea cu Sylvia (Anita Ekberg), o actrita frumoasa care vine la Roma pentru un nou film si de care Marcello este puternic atras, o noapte cu prietenul Steiner, care filosofeaza despre viata, o petrecere in lumea aristocrata si o orgie care va dura toata noaptea. Centrat pe viata celor din inalta societate italiana, La dolce vita este un tablou exceptional al unei Rome in plina floare, extravaganta, decazuta si populata de oameni degradati sufleteste.

3. Goodfellas (1990)

4058228653 747e302e99 o Top 100 cele mai bune filmePrima jumatate a filmului Goodfellas reprezinta cea mai buna incursiune realizata vreodata de un regizor in sanul Mafiei. Martin Scorsese se foloseste de montajul rapid, naratiunea eficienta si intoarcerile rapide in timp inainte si inapoi pentru a creiona un peisaj complet al structurilor mafiote, o descriere a obiceiurilor si a vietii private a celor implicati in crima organizata. Cea de-a doua jumatate a filmului este portretul unui om aflat la limita, Henry Hill (Ray Liotta) dandu-si seama ca este urmarit de politie, incercand sa ascunda toate urmele care l-ar putea incrimina, dar prins totusi si hotarand sa renunte la viata de mafiot pentru a intra in programul de protectie a martorilor. Scorsese este un geniu, iar asta o stiam inca de cand am facut cunostinta cu filmele sale pentru prima data, insa aici preda o lectie pe viu tuturor celor care isi doresc sa devina regizori si ii invata cum se spune o poveste lunga si stufoasa astfel incat spectatorul sa ramana captivat pe toata durata filmului si sa nu isi doreasca sa inchida ochii nici macar o singura clipa. Autorul romanuluiWiseguys, Nicholas Pileggi, este co-scenarist alaturi de Scorsese, iar filmul scris de cei doi reda cu lux de amanunte felul in care functioneaza complexa masinarie a Mafiei. Dintotdeauna mi s-a parut mult mai bun Goodfellas decat The Godfather, dar, in realitate, nu le putem compara decat ca stil, pentru ca cele doua scenarii vorbesc despre niveluri diferite ale Mafiei. The Godfather se ocupa de capii familiilor, de cei care iau deciziile si dau ordinele, pe cand filmul lui Scorsese este o fresca a nivelului de jos al lumii interlope, adica cei care pun in aplicare planurile celor de sus. Joe Pesci face rolul carierei si castiga un Oscar pe care l-a meritat, in timp ce Martin Scorsese pierde inca o data statueta aurie, de data aceasta in fata lui Kevin Costner.

2. Pulp Fiction (1994)

4058228611 0d7ff8f2e6 o Top 100 cele mai bune filmeJuriul de la festivalul de film de la Cannes a apreciat intotdeauna filmele care inoveaza, cineastii care socheaza putin, iar Pulp Fiction a meritat acel Palme d’Or mai mult decat orice alta creatie prezenta in competitie. Avand o structura non-lineara, filmul lui Quentin Tarantino reinventeaza genul filmelor cu gangsteri, un gen deja plafonat si incarcat de clisee enervante. Pulp Fictionspune patru povesti care nu au legatura una cu cealalta, cel putin aparent. Un cuplu de raufacatori care planuiesc jefuirea unei cafenele, doi gangsteri care au de facut o treaba murdara, o duc pana la capat, dar se complica atunci cand totul pare in regula, un boxer care isi omoara adversarul in ring si fuge de cel care a pariat impotriva sa si sotia unui sef interlop care trebuie sa fie lasata in grija unuia dintre oamenii de baza ai acestuia. Filmul s-a facut imediat remarcat prin calitatea deosebita a dialogurilor si prin diversele referinte pop cult. Samuel L. Jackson este artizanul unuia dintre cele mai bune momente pe care le-am vazut in filme, scena in care gusta un Big Kahuna Burger, apoi recita un pasaj din Biblie si ii ucide pe cei doi suspecti. De fapt suntem obisnuiti ca Tarantino sa produca macar o scena care sa faca ocolul Pamantului in optzeci de ore, iar Pulp Fiction este plin de momente sclipitoare. Umorul negru este prezent acolo unde te astepti mai putin si are efectul scontat, iar coloana sonora este bine aleasa si variaza de la piese rock’n'roll clasice la surf music.

1. Taxi Driver (1976)

4058228523 b306e43654 m Top 100 cele mai bune filmeAti avut rabdarea de a citi pana aici, intrebandu-va incontinuu cine troneaza in acest top. Unii vor suferi o deceptie, altii vor simti o exaltare a mandriei proprii cand vor vedea in dreptul numarului unu trecut titlul filmului Taxi Driver. Un film multi-tematic transpus in imagini cu o maiestrie de invidiat de catre regizorul Martin Scorsese (recompensat cu Palme d’Or in 1976).Robert de Niro joaca rolul ingerului razbunator ce se comporta dupa propriile principii intr-un New York degradat si murdar intesat de prostituate, droguri, violenta fara sens si maniaci. Intors din razboiul din Vietnam, Travis Bickle traieste drama soldatului venit de pe front: incapabilitatea de a se reintegra in societate; astfel lucreaza ca taximetrist de noapte in New York. Retras si incapabil sa comunice cu cei din jur, abordeaza o femeie frumoasa intr-un mod cu totul si cu totul gresit, insa normal in felul sau, incearca sa readuca pe drumul cel bun o fata de treisprezece ani ajunsa prostituata, motive pentru care sunt indreptatit sa il numesc un inger. Devine insa un inger razbunator in momentul in care se vede respins de toti cei din jur si decide ca cel mai bine e sa curete pacatele nelegiuitilor prin varsare de sange. Influentat de expresionismul lui Fritz Lang, de filmele de groaza ale lui Roger Corman si de realismul lui Robert Bresson, scenaristul Paul Schrader pecetluieste soarta unui film de exceptie.Robert De Niro este magistral, eclipsat pe alocuri doar de Jodie Foster intr-un film care ocupa cea mai inalta pozitie in Top 100 cele mai bune filme realizat de editorii DeToate PentruToti.

2 comentarii:

  1. nu e rau, insa spuneti ca ati muncit dar nu specificati in ce a constat munca aia. fara o metodologie prezentata nu se poate intelege de ce si cum s-a ajuns la topul asta. ar fi fost utile si cateva consideratii asupra modului in care s-a ajuns la el. exista multe topuri pe siteuri de profil (nu toate dau The Godfather ca number one, unele dau chiar Taxi Driver ca fiind cel mai bun, altii Citizen Kane, altii Vertigo, etc...), ati facut un studiu comparativ, ati acordat niste punctaje si niste ponderi? in ce masura e un clasament obiectiv si in ce procent e doar o lista cu filme apreciate doar de catre autorul articolului?

    RăspundețiȘtergere
  2. Dacă nu îmi împărtășesc mărturia, atunci voi fi egoistă și o femeie nerecunoscătoare. DR WALE cel mare a adus bucurie, fericire în viața mea și mi-a îndepărtat lacrimile și tristețea readucându-mi înapoi căsnicia mea de nouă ani cu soțul meu. Eram o femeie tristă înainte să-l cunosc pe DR WALE, dar i-a luat doar câteva zile să schimbe totul. Acum sunt din nou fericit pentru că omul meu este mereu lângă mine. împărtășind această mărturie, astfel încât alți oameni care suferă de probleme de relație să știe că mai există speranță cu oameni precum DR WALE în jur.
    Vă rugăm să-l contactați direct pe: WhatsApp SAU Viber :Telegram: +2347054019402

    AI NEVOIE DE SOLUȚIE ÎN URMĂTOAREA PROBLEMĂ, CONTACTAȚI-L ȘI.
    1) Dacă vrei EX-ul înapoi.
    (2) dacă ai mereu vise urâte.
    (3) Vrei să fii promovat în biroul tău.
    (4) Vrei ca femeile/bărbații să alerge după tine.
    (5) Dacă vrei un COPIL.
    (6) Vrei să fii BOGAT.
    (7) Vrei să-ți lege soțul/soția ca să fie al tău pentru totdeauna.
    (8) Dacă aveți nevoie de asistență financiară.
    (9) Cum ați fost înșelat și doriți să vă recuperați banii pierduti.
    (10) Vrajă de loterie
    încă o dată adresa de e-mail este: drwalespellhome@gmail.com

    RăspundețiȘtergere